Cei peste 900 de elevi şi profesori ai Colegiului Economic "Partenie Cosma" au fost evacuaţi, joi, din şcoală, cu prilejul unui exerciţiu organizat în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

Potrivit maiorului Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana, scenariul a presupus că un incendiu a izbucnit în laboratorul de informatică şi s-a extins la acoperişul şcolii. Intervenţia la faţa locului a presupus evacuarea celor 850 de elevi şi a 67 de angajaţi ai şcolii (cadre didactice şi personal auxiliar), iar apoi localizarea şi lichidarea incendiului.

Exerciţiul a mobilizat patru autospeciale de lcuru cu apă şi spumă, o autospecială de lucru la înălţime şi un echipaj al Ambulanţei Bihor. Militarii au urmărit modul în care au reacţionat elevii şi profesorii, mai precis dacă cunosc procedurile de evacuare, confirmând că aceştia ştiu ce au de făcut.

Tot joi, pompierii orădeni au mai desfăşurat un exerciţiu în Parcul Industrial Eurobusiness de pe Calea Borşului, la o companie producătoare de confecţii metalice. Aici, scenariul a presupus că acoperişul halei a luat foc, iar două persoane au fost intoxicate cu o substanţă necunoscută, motiv pentru care au intervenit atât echipaje de localizare şi lichidare a incendiului, cât şi autospeciala CBRN, de cercetare în cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice sau radiologice. În acest exerciţiu s-a urmărit testarea planului de intervenţie al companiei, verificarea modului de organizare, coordonare şi evacuare în situaţii de urgenţă, dar şi antrenarea personalului.