Mai mulţi deţinuţi din Penitenciarul Oradea au dovedit că se pricep la folclor. Reuniţi în ansamblul de dansuri populare "Feciorii Bihorului", ei au participat, la finalul săptămânii trecute, la ediţia a V-a a Festivalului Naţional de Folclor pentru Deţinuţi, desfăşurat la Muzeul Satului din Bucureşti, de unde s-au întors premiaţi. 

Deţinuţii orădeni au prezentat un moment artistic specific zonei Bihorului, potrivit unui comunicat trimis, luni, de către reprezentanţii Penitenciarului Oradea. De asemenea, delegaţia din Oradea a expus obiecte de artizanat confecţionate de deţinuţii care desfăşoară activităţi în cadrul atelierului de terapie ocupaţională.

"Reprezentaţia ansamblului de deţinuţi a fost răsplătită cu un onorant loc II la secţiunea Dans popular, respectiv locul al III-lea la secţiunea Interpretare vocală, încununând astfel eforturile susţinute ale educatorului coordonator al ansamblului, inspector principal de poliţie penitenciară Damian Cozma, respectiv ale doamnei instructor Aurelia Sălăjan, care în mod voluntar a pregătit ansamblul pe durata mai multor luni de zile", a transmis purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Oradea, Adina Bîrda. 

Evenimentul a presupus participarea a 19 unităţi din sistemul penitenciar, la trei secţiuni: dansuri tradiţionale româneşti, muzică populară şi expoziţie de artizanat.

Promovarea artei populare tradiţionale în mediul penitenciar reprezintă o modalitate directă şi eficientă de educare a persoanelor din detenţie în spiritul ataşamentului faţă de valorile morale ale poporului român, faţă de tradiţiile şi obiceiurile vechi, dezvoltând spiritul de apartenenţă la comunitate.