Conducerea Asociaţiei Mihai Viteazul a cerut săptămâna trecută Tribunalului Bihor să anuleze hotărârea Consiliului Local Oradea nr. 1045 din 2018, prin care s-a decis strămutarea statuii voievodului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în viitoarea Piaţă Emanuil Gojdu.

"Abuz de putere!"

Fostele cadre militare îl acuză pe edilul Oradiei de abuz. "Ceea ce face acum primarul Ilie Bolojan, să muţi un monument unde vrei tu, fără să ceri măcar aprobarea proprietarului, este abuz de putere", a declarat pentru BIHOREANUL secretarul Asociaţiei Mihai Viteazul, colonelul în rezervă Constantin Moşincat.

Reprezentantul asociaţiei susţine că, plătită din banii militarilor bihoreni, statuia nu a fost niciodată donată Primăriei, ca să dispună de ea cum vrea. "Din partea municipalităţii nu există niciun fel de act cu privire la proprietatea statuii", a afirmat secretarul asociaţiei.

Moşincat susţine că strămutarea statuii ar fi ilegală de vreme ce Asociaţia Mihai Viteazul a contestat măsura în instanţă. "L-am anunţat în scris pe domnul primar Ilie Bolojan că am deschis proces, iar Tribunalul a programat prima înfăţişare pentru data de 24 mai. Până atunci este ilegal să mute statuia".

"Taie cu flexul sub copită..."

De altfel, preşedintele onorific al Asociaţiei Mihai Viteazul, generalul (r) Mihai Corneliu Lungu, fost comandant al Garnizoanei Oradea, şi secretarul Constantin Moşincat s-au şi înfăţişat luni în Piaţa Unirii, pentru a opri pregătirile de strămutare a monumentului iniţiate de un grup de muncitori.

"Statuia din bronz cântăreşte 8,5 tone şi e ancorată cu un sistem de prindere care coboară până la jumătatea soclului. Dacă îşi imaginează cineva că vine, taie cu flexul sub copită sistemul de prindere, ridică statuia şi pleacă, se înşeală!", a declarat Moşincat.

Muncitorii trimişi în recunoaştere s-au limitat la analizarea sistemului de prindere. 

De strajă zi şi noapte la statuie

Membrii asociaţiei sunt hotărâţi să păzească pe rând statuia ca să nu fie strămutată. "Începând de astăzi vom fi prezenţi zi şi noapte în piaţa Unirii. Primăria nu poate face chiar ce vrea", a avertizat Moşincat.

Foştii militari sunt cu atât mai revoltaţi de strămutarea statuii cu cât au comandat monumentul, la începutul anilor ’90, sculptorilor Alexandru Gheorghiţă şi Georgeta Caragiu, şi au plătit realizarea lui.

Statuia a fost plătită din contribuţia cadrelor militare care, timp de şase ani, au cotizat cu procente între 1% şi 7% din soldele lunare.

Aviz de la Cultură

Conducerea municipalităţii a anunţat marţea trecută că a primit avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor pentru relocarea provizorie a statuii Mihai Viteazul într-un spaţiu al Facultăţii de Artă din strada Traian Blajovici.

Conform avizului eliberat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, strămutarea statuii urmează să se facă "sub supravegherea unui inginer specialist structurist şi a unui specialist restaurare în bronz".

Toate documentele necesare

Procesul intentat municipalităţii de foştii militari nu a schimbat planurile municipalităţii. "Atâta vreme cât Hotărârea de Consiliul Local nu a fost suspendată printr-o hotărâre judecătorească, Primăria va continua demersurile pentru strămutarea statuii", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Florin Birta.

Potrivit directorului juridic al Primăriei, Eugenia Borbei, municipalitatea are tot dreptul să mute statuia, în ciuda opoziţiei cadrelor militare. „Este adevărat că nu există un act de donaţie a statuii, dar aceasta este cuprinsă, la fel ca alte statui, în Hotărârea de Guvern 970 din 2002 care atestă domeniul public al oraşului, deci municipiul Oradea o are în proprietate”, a declarat Borbei.

În ceea ce priveşte demersurile juridice pentru mutarea monumentului, Borbei susţine că municipalitatea deţine toate documentele necesare. „Avem avizul Ministerul Culturii, am primit acordul autorilor, avem autorizaţia de relocare provizorie emisă de Instituţia Arhitectului Şef, am îndeplinit toate demersurile legale”, spune directoarea.

De altfel, Eugenia Borbei susţine că, dacă Hotărârea de Consiliu Local 1045 din 2018 privind relocarea statuii ar fi fost ilegală, astăzi nu ar mai fi în vigoare. „Dacă ar fi avut probleme de legalitate Instituţia Prefectului l-ar fi atacat în contencios şi ar fi fost fost supendat automat”, a spus Borbei.

Loc pentru Ferdinand

Potrivit planurilor Primăriei, la finalizarea lucrărilor de amenajare a parcării supraetajate din Centrul Civic, statuia lui Mihai Viteazul ar urma să fie amplasată pe platoul din faţa catedralei episcopale Învierea Domnului.

Pe locul eliberat din Piaţa Unirii primarul Ilie Bolojan îşi doreşte amplasarea statuii Regelui Ferdinand. Monumentul ar urma să fie dezvelit chiar săptămâna viitoare, pe 23 mai, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la vizita istorică a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria în Oradea.