Milionarul orădean din Silicon Valley, George Haber, unul dintre investitorii fabricii de roboţi de 5 milioane de euro care se va face la Oradea, spune că a vrut să aducă proiectul în oraşul de pe Crişul Repede întrucât "este cel mai bun loc de a investi în România astăzi".

Roboţi în echipe

"Eu ajut nişte companii româneşti şi încerc să aduc business la Oradea. Braintronix e una dintre aceste companii. E o companie franţuzească de fapt, cu o nouă sucursală, care a devenit companie românescă şi care a început la Cluj. Discutând despre expansiune şi după ce am vizitat Oradea, i-am spus lui Victor (n.r. – Victor van Puyvelde, administrator al Braintronix România): Hai la Oradea! E mult mai eficient decât la Cluj, e mai aproape de graniţă, sunt multe terenuri pentru a construi o fabrică", a povestit George Haber pentru BIHOREANUL

Haber spune că, dincolo de faptul că este oraşul său natal, Oradea este "din punct de vedere economic cel mai eficient, cel mai bun loc de a investi în România astăzi".

În Parcul Industrial II, Braintronix va ridica o fabrică pentru "roboţi foarte deştepţi şi flexibili". "Vrem să fie de genul Lego, adică poţi să faci orice din ei. Ideea de bază este să fie uşor de transformat. Acelaşi robot să fie folosit atât pentru pompieri cât şi, de exemplu, în agricultură", spune Haber.

De asemenea, el dezvăluie că roboţii Braintronix ar urma să coopereze: "De exemplu, dacă este un foc,  poate trebuie atacat din 10 unghiuri, aşa că ai 10 roboţi care colaborează între ei". 

Ambiţii mari pentru Oradea

De asemenea, omul de afaceri care şi-a construit o carieră de succes în Silicon Valley spune că îşi doreşte să aducă şi alte investiţii, chiar mai mari, în Oradea. 

"Eu mai vorbesc acum cu alte companii foarte mari. Ambiţia mea este să aduc o companie foarte mare la Oradea, cum ar fi Google sau Facebook. Fiindcă avem tot ce ne trebuie. E un oraş superb, e loc de expansiune, se pot construi case moderne pentru tineret. E ideal. Îmi aduce aminte de Silicon Valley, cum arăta acum 25-30 de ani", a mai spus George Haber pentru BIHOREANUL

Despre faptul că Oradea nu abundă în forţă de muncă specializată pentru domeniul IT, George Haber spune că nu vede obstacolul, ci oportunitatea. "Silicon Valley e compus cam o treime din localnici. Două treimi sunt români ca mine, ruşi, chinezi, indieni, israelieni. Dacă reuşim să creăm o oportunitate reală, o să vină băieţii din Cluj, din Iaşi, din Bucureşti, ba chiar din Franţa sau Germania. Why not? Mulţi sunt tineri care îşi caută o carieră şi un partener de viaţă. Nu văd niciun impediment prin faptul că la ora actuală nu sunt în Oradea mii de softişti sau mii experţi în domeniul de hardware", a detaliat acesta. 

Investiţia Braintronix va fi realizată în Parcul Industrial Eurobusiness II, din str. Ogorului, pe o suprafată de teren de 20.000 mp., constând în construirea unei hale de producţie / linii tehnologice / birouri în suprafată totală de aproximativ 12.000 mp. Numărul locurilor de muncă după finalizarea nvestiţiei în Parcul Industrial va fi de minim 40, preponderent ingineri. 

Citeşte şi:

Investiţie de 5 milioane de euro: O companie sprijinită de George Haber, milionarul din Silicon Valley, va face roboţi în Oradea (FOTO)

Mândru de Oradea: Singurul milionar orădean din Silicon Valley, George Haber, admiră progresul oraşului