Pompierii militari orădeni au tras primele concluzii după incendiul de amploare care a izbucnit luni după-amiază în Parcul Industrial I, la firma Superbon, specializată în colectarea şi reciclarea deşeurilor.

Potrivit unui comunicat transmis marţi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, cauza probabilă a incendiului a fost fumatul în locuri nepermise. Deocamdată, nu se ştie cine anume a fumat încălcând regulile, dar cert este că flăcările au mistuit aproximativ 20 de tone deşeuri din plastic şi hârtie. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, alerta s-a dat luni, în jurul orei 17.30. Când militarii au ajuns acolo, cu trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi cu o autospecială de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară din cadrul Detaşamentului 2, respectiv cu un echipaj de stingere din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri şi echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, incendiul se manifesta violent în curtea societăţii comerciale.

Focul era extins la circa 70 de metri pătraţi, iar flăcările înalte de câţiva metri erau alimentate de deşeurile depozitate în locul respectiv.

"Cei 26 de pompieri militari au acţionat cu patru autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea incendiului şi protecţia clădirii din proximitate, operaţiunea fiind îngreunată de existenţa numeroaselor materiale combustibile depozitate în curte (deşeuri din plastic şi hârtie), care au favorizat dezvoltarea, pe timpul arderii, a unor temperaturi înalte şi degajarea unei cantităţi mari de gaze şi fum", se arată în comunicat.

Militarii au reuşit să stingă incendiul în limitele găsite, în jurul orei 18.30, împiedicând propagarea acestuia la o clădire aparţinând societăţii comerciale şi salvând bunuri de o valoare semnificativă.

Pompierii au rămas în curtea firmei Superbon până la ora 21.30, pentru a căuta eventualele focare ascunse şi a înlătura efectele negative ale evenimentului.