Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au primit rezultatele analizelor prelevate de pe şantierul complexului rezidenţial Ioşia, acolo unde, în luna septembrie, utilajele care excavau au scos la iveală o poluare istorică, cu substanţe urât mirositoare. Aşa cum BIHOREANUL a scris atunci, zona de case a cartierului Ioşia a fost învăluită de un miros înţepător, similar celui emanat de gazele naturale.

Potrivit comisarului şef, Mihai Togor, rezultatele analizelor au fost comunicate Gărzii vineri după-amiază, arătând că locul a fost poluat cu o substanţă organo-fosforică, fără a fi identificată care anume. "Nici nu are relevanţă, important este că agentul detectat este hidrogen sulfurat, care trebuie ecologizat", a declarat Togor, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Substanţa organo-fosforică a ajuns în sol pe vremea în care pe amplasamentul respectiv funcţiona societatea Chimprod. Cert este că hidrogenul sulfurat a fost vinovat pentru mirosul neplăcut emanat în aer.

Şeful Gărzii de Mediu Bihor a precizat că analizele au scos la iveală că, în aer, a existat o depăşire a concentraţiei de hidrogen sulfurat peste limita maximă admisă. "A fost puţin peste limita maximă admisă, dar nu a reprezentat un pericol pentru populaţie", a precizat Togor.

Comisarii de mediu au stabilit şi procedura de ecologizare, care prevede exacavarea solului infestat şi transportarea lui la o staţie de bioremediere, pentru a fi propriu-zis "curăţat". Investitorul, proprietar al terenului cu pricina, va plăti costurile operaţiunii.

Transportul solului nu poate fi făcut decât cu respectarea normelor în vigoare privind transporturile periculoase. "În Bihor, există o singură firmă autorizată pentru astfel de lucrări. De asemenea, suntem un judeţ norocos, pentru că avem o staţie de bioremediere", a precizat comisarul şef. Astfel, costurile şi durata operaţiunilor vor fi mai reduse decât, de pildă, într-un judeţ unde astfel de facilităţi nu există.

Odată ce va îndepărta solul infestat, investitorul trebuie să anunţe Garda de Mediu. Comisarii vor merge într-un nou control, iar dacă vor constata că ecologizarea s-a făcut aşa cum trebuie, vor permite reluarea lucrărilor. Până atunci, activitatea pe şantier rămâne sistată.

Togor a precizat că dezvoltatorul imobiliar nu va fi amendat pentru poluarea cu pricina, deoarece nu este vinovat. "A fost, de fapt, ghinionistul", a spus şeful Gărzii de Mediu Bihor.