După ce, miercuri seară, s-a produs un scurtcircuit la instalaţia de iluminat arhitectural a Bisericii cu Lună, pompierii bihoreni au mers vineri la lăcaşul de cult, pentru a verifica din nou starea reţelei electrice.

"O echipă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana s-a deplasat la lăcaşul de cult, pentru a verifica situaţia şi a se asigura că nu există riscul producerii unui incendiu", a declarat maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, pentru BIHOREANUL.

Între timp, turla şi faţada bisericii rămân în întuneric. Preotul paroh Teodor Cristea a declarat vineri, pentru BIHOREANUL, că iluminatul ambiental a fost decuplat odată cu producerea defecţiunii şi va rămâne aşa. "Am făcut o adresă către Primărie, cerând să remedieze defecţiunea. Până atunci, rămâne oprit", a declarat Cristea.

Pe de altă parte, ISU Crişana va cere Primăriei Oradea să verifice instalaţiile similare montate pe toate clădirile din Piaţa Unirii, pentru a preveni izbucnirea unui incendiu precum cel care, în vară, a mistuit Palatul Episcopiei Greco-Catolice. "Urmează să facem o adresă scrisă către Primărie, în acest sens", a precizat Roşca.

Un joc de lumini suspect, similar celui care a precedat incendiului devastator de la Palatul episcopal greco-catolic, a fost filmat, miercuri seară, de un orădean în turla Bisericii cu Lună. La faţa locului s-au deplasat pompieri şi angajaţi ai firmelor Electrica şi Luxten, care au descoperit o defecţiune la iluminatul ambiental din turla bisericii, avarie care a provocat un scurtcircuit.

Citeşte pe această temă şi articolul: Eveniment suspect la Biserica cu Lună din Oradea: Un joc de lumini asemănător cu cel premergător incendiului de la Episcopia greco-catolică (VIDEO)