Orădenii care au probleme cu articulaţiile, au diabet zaharat, suferă de obezitate sau spondiloză ori pur şi simplu sunt doar dornici de mişcare se pot înscrie într-un studiu medical iniţiat de instructoarea Kinga Sebestyen, cunoscută drept promotoarea sportului Kangoo Jumps. În cadrul proiectului, voluntarii vor fi monitorizaţi de medici orădeni.

Salturi de cangur pentru sănătate

Studiul "Kapo - program de prevenţie «Sănătate pe ghete»" are ca scop demonstrarea ştiinţifică a beneficiilor oferite de ghetele rebound, folosite la Kangoo Jumps, pentru ameliorarea problemelor de statică vertebrală, diabet zaharat, obezitate sau chiar spondiloză, adică o modificare degenerativă a sistemului musculo-articular. 

Proiectul este unul naţional la care s-au înscris deja peste 500 de persoane, atât cele sănătoase care doreau să facă mai multă mişcare şi să adopte un stil de viaţă sănătos, cât şi persoanele cu afecţiuni. 

Potrivit unui comunicat de presă al iniţiatorilor proiectului, şi orădenii se pot înscrie în acest studiu gratuit. Ei vor urma programele de sport anume create de Kinga Sebestyen, antrenoare de Kangoo Jumps, care se vor desfăşura de trei ori pe săptămână pe parcursul a trei sau şase luni.

Evoluţia sănătăţii va fi monitorizată periodic de medicii specialiştii de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea, Spitalul Clinic Municipal Oradea şi de cei de la Centrul de transfuzie Sanguină Bihor. Aceştia vor efectua măsurători antropometrice, scanări ecografice ale stratului adipos şi muscular, testări de imagine corporală, testări de statică vertebrală, testări psihologice, dar şi evaluări ale comportamentului alimentar.

Mai precis, alături de Sebestyen, vor fi dr. Olivia Ligia Burtă, medic primar de laborator şi conferenţiar la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea, şef lucrări dr. Dorina Maria Fărcaş, medic primar recuperare medicală, medicină fizică şi balneologie şi dr. Alin Iova, medic medicină generală, fiziokinetoterapeut şi specialist recuperare sportivă şi lipoterapie. 

Ghete rebound implementate şi în spitale

Ulterior acestui studiu, promotorii îşi doresc să înfiinţeze la Oradea un centru unic în Europa de Sud-Est, în care se vor implementa astfel de programe de kangoo jumps.

În plus, se doreşte şi introducerea unor programe de reabilitare pe ghete rebound în spitale, şcoli, grădiniţe, centre de reabilitare şi în sălile de fitness. Cele două programe sunt menite să vină în ajutorul generaţiei tinere prin prevenţia riscului de îmbolnăvire. 

Cei care doresc să participe la studiu se pot înscrie până în 15 ianuarie trimiţând un e-mail la adresa fatburning@kingasebestyen.com. În mesaj trebuie menţionate numele, localitatea, adresa de email şi numărul de telefon, precum şi afecţiunea de care suferă.