Majorarea bugetului Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune cu 414.000 lei, respectiv la 7,9 milioane de lei, a declanşat, miercuri, polemici în Consiliul Local.

"Unii ameninţau cu denunţul penal..."

Liderul grupului UDMR, Kirei Melinda, a spus că reprezentanţii uniunii nu pot fi de accord cu majorarea alocărilor către APTOR pentru a finanţa două evenimente care au avut deja loc.

Printr-o adresă transmisă Consiliului Local la jumătatea lunii iulie, APTOR ceruse suplimentarea bugetului cu 300.000 lei pentru putea acoperi cheltuielile ocazionate de Centenarul oraşului Oradea, respectiv 114.200 lei pentru cofinanţarea Concursului Internaţional de Atelaje de la Oşorhei.

"Luând în considerare faptul că primul eveniment a avut loc pe 20 aprilie 2019, respectiv al doilea eveniment a avut loc între 19 - 21 iulie 2019, cum se vor putea suporta decontarea cheltuielilor efectuate ulterior organizării acestor evenimente? Cum s-au angajat aceste cheltuieli neavând bugetul necesar pentru ele?", a întrebat Kirei.

Liderul grupului UDMR a afirmat, fără să intre în detalii, că "într-o situaţie similară, unii ameninţau cu denunţul penal conducerea Consiliului Judeţean".

O suplimentare necesară

Drept răspuns, viceprimarul Florin Birta a afirmat că reprezentanţii APTOR au fost nevoiţi să ceară suplimentarea bugetului pentru că cheltuielile cu organizarea centenarului orădean au depăşit previziunile, iar evenimentul din Oşorhei nu fusese bugetat.

"S-a făcut o suplimentare pentru că au fost cheltuieli mai mari decât cele din lista aprobată inţial, iar despre concursul internaţional de atelaje nu se ştia la începutul anului", a declarat Birta.

Potrivit viceprimarului, APTOR şi-a acoperit cheltuielile neprevăzute din fondurile alocate pentru evenimente care urmează să fie organizate în cea de-a doua parte anului, iar tot ce face acum este să ceară Consiliului Local reîntregirea bugetului.

"Se apropie Carnavalul Florilor şi nu vrem să rămână fără finanţare", a spus viceprimarul cu trimitere la unul dintre evenimentele susţinute în mod tradiţional de contestarii din UDMR.

"Curtea de Conturi va face controale..."

Birta a spus că, oricum, modul de cheltuire a banilor de către APTOR va fi verificat de organele abilitate.

"Curtea de Conturi va face controale şi dacă se vor constata nereguli cei vinovaţi vor plăti", a spus viceprimarul.

Până la urmă, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu voturile liberalilor. 

Potrivit hotărârii adoptate, APTOR se va baza în continuare pe un buget total de 7,9 milioane lei, după ce municipalitatea orădeană şi-a majorat contribuţia proprie de la 6,2 milioane lei la 6,6 milioane lei.

Diferenţa o reprezintă fondurile atrase şi încasările din taxa specială pentru promovarea turistmului.