În acest an vor fi finalizate câteva lucrări importante de infrastructură în Oradea, a anunţat primarul Ilie Bolojan, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Primărie. "Sunt proiecte europene care se vor închide anul acesta în totalitate. Vor fi multe lucrări finalizate", a afirmat edilul.

Răspunzând unei întrebări a BIHOREANULUI, Bolojan a afirmat că între investiţiile care vor fi gata în 2020 se numără reabilitarea Pieţei Ferdinand, care se va transforma în pietonală, reamanajarea malului stâng al Crişului Repede, prevăzut şi cu o zonă de promenadă, construcţia pasajului subteran Magheru, precum şi lărgirea Podului Dacia. 

Bolojan a mai afirmat că anul acesta se vor încheia lucrările la parcarea subterană din strada Independenţei - lucrare începută în 2015, care s-a derulat greoi - precum şi la parcarea de pe strada Braşovului, de lângă centrul comercial Crişul. 

"Cea de pe Independenţei va fi finalizată şi dată în folosinţă la începutul lunii aprilie, urmând să fie realizată ulterior şi piaţeta de deasupra ei. Parcarea din strada Braşovului va fi gata pe finalul anului", a detaliat ulterior viceprimarul Florin Birta. 

Tot în 2020, a spus primarul Ilie Bolojan, va fi gata reabilitarea şi transformarea în zonă pietonală a străzii Aurel Lazăr, iar parcul de pe strada Barcăului va fi şi el amenajat. 

Pe lista investiţiilor care urmează să fie finalizate în acest an, primarul Oradiei a inclus şi grădiniţa din Parcul Industrial, precum şi proiectul privind cumpărarea de tramvaie noi pentru oraş. "Cea mai mare parte" a celor 20 de tramvaie de la Astra Arad vor sosi la Oradea în 2020, potrivit edilului. 

În 2020, a mai enumerat Bolojan, se va termina şi prelungirea drumului rapid de la intersecţia Căii Bihorului cu strada Ion Bogdan şi ieşirea din Oradea spre Biharia, modernizarea Unităţii de Primire Urgenţe de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, mutarea blocului operator de la Maternitate, reabilitarea Pieţei Cetate, prelungirea liniei de tramvai din Calea Aradului până în zona Cantemir şi reabilitarea zidurilor Cetăţii.

"Vor fi multe lucrări finalizate, dar, în acelaşi timp, vom începe altele importante", a subliniat Bolojan. Drept urmare, deranjul din oraş va continua. 

În a doua jumătate a anului vor fi începute lucrări de amploare precum cele de amenajare a primului tunel subteran din Centrul Civic (care va lega podul Dacia de zona Catedralei ortodoxe, urmat apoi de cel care va duce spre Parcul 1 Decembrie), reabilitarea Bulevardului Nufărul – Cantemir şi transformarea străzii Libertăţii în pietonală.