Lucrările de extindere şi asfaltare a străzii Balogh Istvan din Calea Aradului au scos la iveală urme din trecut.

Profesorul Florin Sfrengeu, angajat de Primărie pentru supravegherea arheologică a şantierului, a depistat în timpul săpăturilor urmele unor vechi locuinţe.

"Pe două suprafeţe au apărut nişte colţuri de locuinţe, de unde am salvat materialul arheologic şi două vetre. Materialul arheologic constă în fragmente ceramice, câteva bucăţi de chirpic, probabil de la vetre şi de la pereţii fostelor locuinţe, şi câteva piese din piatră. Avem chiar o cute de piatră şi un fragment de cute de piatră", a declarat Sfrengeu, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Potrivit specialistului, obiectele provin din două epoci. "Apreciem că obiectele găsite ar fi şi din epoca dacică, din Hallstatt (n.r. prima perioadă a fierului, secolele XII-V î.Hr), şi câteva fragmente din epoca medieval timpurie, secolele XI, XII cu aproximaţie. Practic, sunt două niveluri de descoperiri, unul antic şi unul medieval timpuriu", a precizat arheologul.

Obiectele au fost ridicate, urmând să fie prelucrate, fotografiate şi apoi predate Muzeului Ţării Crişurilor, astfel că muncitorii pot continua lucrările de modernizare.

Totodată, specialiştii vor supraveghea în continuare strada Balogh Istvan, întrucât lucrările contractate de Primărie vor începe pe un alt tronson al arterei, spre blocurile ANL.