Consiliul Local Oradea a hotărât miercuri majorarea tarifelor de apă şi termoficare.

Apă mai scumpă

Începând din luna august, Compania de Apă Oradea scumpeşte metrul cub de apă cu 4,17%, de la 3,60 lei, la 3,75 lei prin actualizarea cu rata inflaţiei. În paralel, serviciile de canalizare şi epurare se vor scumpi cu 4,61%, de la 2,17 lei la 2,27 lei pe metrul cub, iar cele de canalizare vor creşte de la 0,45 lei la 0,49 lei.

Potrivit raportului de specializare anexat proiectului de hotărâre, ajustarea preţurilor s-a făcut în baza creşterii indicelului preţurilor de consum faţă de nivelul existent.

"Fondurile obţinute ca urmare a creşterii de preţ şi tarif trebuie să asigure acoperirea cheltuielilor de exploatare şi a resurselor pentru rambursarea la termenul scadent a obligaţiilor financiare ce rezultă din acordurile de împrumut BERD, precum şi continuarea programului de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare", se menţionează în raport.

Preţ "fierbinte" pentru firme

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali au mai aprobat scumpirea gigacaloriei facturate populaţiei cu 46 bani, la 325,78 lei.

Orădenii racordaţi la reţeaua de distribuţie vor plăti însă pe gigacalorie tot 276,15 lei în condiţiile în care majorarea de tarif a fost preluată în subvenţia pe gigacalorie acordată de la bugetul local care a crescut la 49,63 lei.

Cea mai mare creştere de tarif o vor resimţi însă companiile. Potrivit hotărârii Consiliului Local, în cazul firmelor racordate la reţeaua de distribuţie preţul gigacaloriei se va majora cu 23 lei la 432,27 lei pe gigacalorie cu TVA inclus, lucru care se va reflecta în mod cert în productivitatea acestora.

Ori subvenţii, ori investiţii!

Noile tarife la apă şi încălzire au fost aprobate cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, în condiţiile în care opoziţia PSD a votat "împotrivă".

Liderul grupului social-democrat, Liviu Sabău Popa, a cerut amânarea materialului privind scumpirea gigacaloriei pentru o şedinţă ulterioară.

"Dacă tot şi-au amânat orădenii o investiţie în reabilitarea sistemului şi există sprijinul de la guvern pentru plata gazului pe o perioadă de doi ani în valoare de 40 milioane lei, să simtă şi orădenii acest efort", a declarat Sabău Popa.

Consilierul local a arătat că "deşi faţă de Timişoara sau alte oraşe cu care vrem să ne comparăm avem un tarif de producţie mai mic, populaţia plăteşte un tarif mai mare".

În replică, viceprimarul Florin Birta a afirmat că municipalitatea preferă să acorde o subvenţie mai mică la gigacalorie pentru a investi banii în lucrări şi investiţii.

"Noi am decis ca subvenţia să fie cât mai mică pentru a avea bani de investiţii. Dacă vrem să ne îndreptăm spre UE, unde subvenţia nu e foarte mult folosită, va trebui să procedăm la fel", a spus Birta.