Lovitură devastatoare! Municipalitatea orădeană va pierde investiţii de 40 milioane de euro din fonduri europene.

Nimic peste alocările de bază!

Noutatea a fost anunțată, marți, într-o conferință de presă, de primarul Ilie Bolojan, care a făcut public că Autoritatea de Management a limitat la 100% gradul de contractare a proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Regional.

"Autoritatea de management din cadrul Programului Operaţional Regional a blocat contractarea proiectelor europene pentru oraşele care deja şi-au dublat sumele de bani europeni faţă de programările iniţile. Oradea a depus proiecte în număr mare, au fost acceptate, iar acum ne-au limitat la un procent de 100%. În loc să mai luăm 40 milioane de euro, acum ne-au blocat la aceşti bani", a declarat Ilie Bolojan

Potrivit edilului, proiectele aprobate, dar pentru care nu s-a semnat încă un contract de finanţare, vor intra, cel mai probabil, pe lista de aşteptare din următorul ciclu de finanţare european.

Mai puţine lucrări şi parcuri

Oradea va pierde, astfel, finanţări europene pentru proiecte cum ar fi reabilitarea Bulevardului Nufărul (foto) şi amenajarea de centre de cartier în zonele Rogerius, Ioşia, Nufărul şi Parcul 1 Decembrie.

Pe lista proiectelor care vor fi trecute în aşteptare se mai numără amenajarea a 6 hectare de parcuri în zone precum cartierele Grigorescu şi Soarelui sau străzile Ion Bogdan şi Ciheiului.

Primarul Ilie Bolojan speră încă să convingă finanţatorii să se răzgândească. "Avem două abordări: să începem aceste lucrări pe bugetele noastre, cu riscul să nu se semneze contractul de finanţare, sau să aşteptăm să vedem ce se întâmplă. E anormal însă să ai un proiect câştigat privind achiziţia a 20 de tramvaie noi, dar să nu ai linia de tramvai din cartierul Nufărul reabilitată", a declarat edilul.

Primarul a mai spus că municipalitatea orădeană va încerca să facă presiuni asupra Ministerului Dezvoltării pentru deblocarea finanţării prin intermediul Asociaţiei Municipiilor, pe considerentul că este incorect ca finanţatorul să schimbe regulile în timpul jocului.