Municipalitatea orădeană a comandat miercuri cel de-al doilea aparat de testare pentru infecţia cu noul coronavirus.

Primarul Ilie Bolojan a anunţat miercuri pe pagina sa de Facebook că noua linie de testare va ajunge la Oradea în cea de-a doua parte a lunii aprilie.

"Azi s-a comandat a doua linie de testare pentru depistarea celor infectaţi cu coronavirus. Aparatul Real Time PCR comandat cuprinde multiplicatorul, extractorul şi două hote. Toate echipamentele vor fi livrate la Oradea în două săptămâni", a anunţat edilul.

Aparatul va intra în probe pe 20 aprilie.

"După această dată vom putea să facem mai mult de 200 de probe pe zi. Vom putea testa personalul sanitar, pacienţii care sunt internaţi în spitale şi cazurile suspecte", se menţionează în anunţul edilului.

Primarul estimează că dotarea sistemului sanitar orădean cu cea de-a doua linie de testare va susţine eforturile medicilor în perioada de vârf a pandemiei estimată pentru ultimele două săptămâni din aprilie, după sărbătorile de Paşti.

"Având în vedere că vârful de infectare cu coronavirus se estimează a fi în ultimele două săptămâni din aprilie, vom fi mai bine pregătiţi să-i gestionăm pe cei infectaţi", a mai menţionat Bolojan.

Potrivit primarului cea de-a doua linie de testare a costat 500.000 lei plus TVA.

„Aparatul a fost achiziționat de Spitalul Clinic Județean de Urgență cu fonduri de la Ministerul Sănătății, fapt pentru care le mulțumim. În momentul de față facem pregătirile necesare pentru ca noua linie de testare să poată fi amplasată într-o clădire din curtea Maternității pentru că necesită circuite total separate”, a declarat Ilie Bolojan pentru BIHOREANUL.

Prima linie de testare pentru infecţia cu COVID-19 a fost pusă în funcţiune pe 22 martie la Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu. Aparatul, de producţie coreeană, a fost achiziţionat cu ajutorul unor donaţii făcute de companii, asociaţii şi persoane fizice din Oradea.