Municipalitatea orădeană vrea să elimine cozile care se formează la ghişeele din sala de lucrul cu publicul de la parterul clădirii Primăriei.

La ghişeu, cu plată...

Începând din ianuarie 2020, Primăria va taxa cu 10 lei fiecare document eliberat pe loc, la solicitarea cetăţeanului.

"Vom implementa operarea pe loc strict contra cost, nu cu o sumă mare, de 10 lei, pentru fiecare document solicitat", a anunţat directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit directorului, orădeanul va avea în continuare posibilitatea de a-şi depune documentele sau solicitările gratuit, însă cu deosebirea că va primi răspuns nu pe loc, ci în termen de câteva zile.

"Nicio primărie din ţară nu procesează documentele pe loc. Volumul de muncă este inuman de mare, motiv pentru care calitatea serviciilor a scăzut foarte mult", a declarat Florea.

... iar online, gratuit!

În paralel, până la sfârșitul anului, municipalitatea va pune în funcţiune o platformă online disponibilă gratuit pentru depunerea şi obţinerea documentelor.

"Platforma va avea mai multe forme de logare: fără user şi parolă pentru anumite servicii, cu logare pe bază de Cod Numeric Personal, ca să îţi poţi plăti impozite, taxe sau amenzi, şi un sistem cu user şi parolă activă, în care primeşti un cod pe telefon. Aici, cetăţenii îşi vor putea încărca documente şi date legate de tranzacţiile făcute fără să se mai deplaseze la ghişee", a declarat Florea.

Potrivit directorului economic, Primăria va închiria această platformă la un tarif de 700 euro pe lună până la implementarea sistemului propriu.

(Prea) multă birocraţie

Municipalitatea a ajuns să taxeze munca funcţionarilor de la ghişee după ce, în ciuda suplimentării numărului de funcţionari din piramidă, s-a trezit în imposibilitatea de a reduce cozile pe fondul creşterii volumului de muncă.

Potrivit evidenţelor Direcţiei Economice, dacă în anul 2015 în sala ghişeelor se implementau 133 de dosare pe zi, în prezent numărul lor a crescut cu 72%, la peste 230 de dosare pe zi.

Cea mai aglomerată zi este lunea, când se înregistrează 1.623 de operaţiuni, faţă de doar 1.213 de operaţiuni miercurea, pentru că mulţi orădeni vin să îşi declare bunurile impozabile, maşini ori case, cumpărate peste weekend.

"Operarea pe loc a tuturor declaraţiilor de impunere pentru terenuri, clădiri sau auto, are mai multe neajunsuri, cum ar fi timpul crescut necesar preluării documentelor care afectează direct contribuabilul şi riscul apariţiei unor eurori", a spus Florea.

Avantaje prin internet

Pe viitor, orădenii vor avea la dispoziţie posibilitatea să îşi încarce documentele online, urmând să primească un răspuns tot prin internet, în cel mai scurt timp posibil.

Această idee a avut la bază faptul că, stimulaţi de bonificaţia de 8% acordată celor care îşi plătesc impozitele integral prin internet, faţă de doar 5% în cazul celor care o fac la ghişeu, numărul contribuabililor care au accesat biroul virtual a crescut de la doar 12% la 33% într-un singur an.

Pentru a menţine acest trend, începând de anul viitor bonificaţia acordată plătitorilor prin ghişeele clasice se va reduce la doar 4%, pentru a fi pe jumătate faţă de cea de 8% de care beneficiază plătitorii online.