Consiliul Local Oradea a impus joi noi reguli pentru orădenii care participă la licitaţiile care vor fi organizate pentru atribuirea de parcele în Cartierul Tineretului.

Potrivit modificărilor anti-samsari care au fost aduse caietului de sarcini în baza căruia vor fi organizate pe viitor licitaţiile, cumpărătorii vor trebui să se oblige că nu vor vinde timp de 5 ani casele pe care le vor construi aici.

"Am avut foarte multe reclamaţii de la orădenii din Cartierul Tineretului că, în momentul în care scoatem la licitaţie amplasamente, dezvoltatorii imobiliari ridicau preţul concesiunii pentru că în 5-6 luni ridicau o casă şi le merita să dea o chirie mare de 200-300 lei pe metrul pătrat câteva luni, până la vânzarea casei, în defavoarea oamenilor de rând, care conform evidenţelor Primăriei îşi ridică o casă în doi ani", a declarat viceprimarul Florin Birta, joi, în cadrul conferinţei de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.

Ca o măsură asiguratorie, potrivit modificărilor aduse caietului de sarcini, concesionarul nu va mai avea posibilitatea "să înstrăineze, ipotecheze sau să greveze cu sarcini, total sau parţial, construcţia edificată pe terenul concesionat, fără acordul prealabil al concedentului".

În plus, participanţii la licitaţie se vor obliga ca la întăbulare să înscrie în Cartea Funciară interdicţia de înstrăinare a locuinţei timp de 5 ani de la data recepţiei construcţiei şi necesitatea obţinerii acordului prealabil al municipalităţii orădene. Viceprimarul Florin Birta a mai spus că interdicţia de înstrăinare va putea fi încălcată doar în situaţii excepţionale.

Municipalitatea urmează să scoată la licitaţie înainte de sfârşitul acestui an încă 39 de parcele de 250 metri pătraţi în Cartierul Tineretului. După vânzarea tuturor parcelelor, în prima jumătate a anului viitor, municipalitatea va trece la asfaltarea străzilor din cartier şi amenajarea, la cererea locuitorilor zonei, a unui parc cu terenuri de sport întins pe o suprafaţă de un hectar.