Municipalitatea va începe lunea viitoare, adică pe 6 aprilie, dezinfecția celor 2.600 scări de bloc din Oradea, impusă de Ordonanţa Militară 4.

După cum BIHOREANUL a mai scris, operaţiunea va fi executată de firma Coral Impex, câştigătoarea licitaţiei pentru dezinsecţia şi deratizarea spaţiilor publice din Oradea.

"Procedura de dezinfecţie va dura aproximativ 14 zile, prima etapă, dintr-un număr de trei etape preconizate, celelalte două etape de dezinfecţie urmând să se realizeze în funcţie de necesităţi", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Potrivit comunicatului, costul dezinfecţiei unei scări de bloc cu patru etaje este de 42 lei, ceea ce înseamnă cam 2 lei pe apartament. Costurile sunt suportate de municipalitate.

Dacă în ceea ce priveşte igienizarea spaţiilor comune din blocuri, municipalitatea a reuşit să identifice soluţii destul de rapid, în cazul achiziţiei de dozatoare şi substanţe biocide pentru dotarea scărilor de bloc, măsură impusă prin aceeaşi ordonanţă militară, este încă în căutare de furnizori.

"Primăria Oradea a solicitat firmelor autorizate necesarul de aparate, dar până în prezent, din lipsă de stocuri, nu suntem în măsură să asigurăm acest necesar", se mai menţionează în comunicat.

Substanţele pentru dezinfecţia suprafeţelor şi a mâinilor au dispărut din magazine încă înainte de declanşarea oficială a stării de urgenţă în România, pe 16 martie. Materialele apar pe rafturi sporadic şi la preţuri majorate. Spre exemplu, numai spirtul medicinal s-a scumpit în câteva săptămâni cu 75%.