Liderii Asociaţiei Mihai Viteazul, entitate care în urmă cu peste două decenii a realizat statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii, vor contesta în instanţă Hotărârea Consiliului Local Oradea care prevede mutarea monumentului în Centrul Civic. Înainte, au făcut plângerea prealabilă, aşa cum legea prevede.

"Azi am atacat cu plângere prealabilă HCL 77/2015, actualizată în 2018, privind partea referitoare la relocarea statuii. Legea 50 cu privire la autorizarea lucrărilor în construcţii nu prevedere asemenea terminologie. Relocare este cuvânt important pentru a servi la o cauză ascunsă de privirile noastre, ale cetăţenilor de rând", a declarat colonelul în rezervă Constantin Moşincat, secretarul asociaţiei. Declaraţia a fost făcută într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD Bihor, alături de consilierul local social-democrat Liviu Sabău Popa şi de preşedintele asociaţiei, colonelul în rezervă Anghel Ursu.

Temeri de invazie

Moşincat s-a arătat convins că, de fapt, Primăria nu doreşte mutarea statuii realizate în anul 1992 de Asociaţia Mihai Viteazul, ci demolarea ei, pentru că "nimeni nu crede că ne vom plimba cu statuia prin oraş". Mai mult, fostul militar crede că locul voievodului va fi luat nu de Regele Ferdinand, aşa cum Primăria a anunţat, ci de... Sfântul Ladislau.

"Noi, în calitate de proprietari, nu permitem să se disloce din acel loc, pentru că se creează un element extrem de periculos, cu convulsii sociale posibile în această parte de românitate. În 2014 (n.r. când s-a mai discutat mutarea statuii), 8.000 de semnături s-au strâns din partea UDMR ca să se pună înapoi statuia lui Szent Ladislau. Uite aşa ne rostogolim şi mergem tot timpul înapoi. Ne vom pomeni cu situaţia din 1940, prin care prima grijă a autorităţilor când au intrat în Oradea a fost să se demoleze toate statuile, Regina Maria, Carol, Ferdinand. Acesta e precedentul periculos care se creează", a declarat Moşincat.

Fostul militar şi-a continuat discursul cu şi mai mult patos, declarând că în acest ritm al "întoarcerii în timp" ar putea merge şi mai departe. "Ne întoarcem din nou sub asuprire turcească? Vreţi să facem paşalâc sau ce doriţi să facem?", a mai întrebat, retoric, colonelul în rezervă.

Ferdinand, în piaţa lui

La fel cum a făcut-o în şedinţa Consiliului Local, în care s-a luat hotărârea, Moşincat a declarat că asociaţia pe care o reprezintă nu a fost nici măcar consultată despre relocare, deşi este proprietara statuii (colonelul prezentând şi o serie de documente din 1992 care atestă acest lucru), şi că avizul oferit de Ministerul Culturii pentru relocare este unul dubios. Asta pentru că în document se precizează că "se acordă prezentul aviz privind concepţia artistică", formulare neexplicată, dar care, a spus Moşincat, nu poate ţine loc pentru relocare.

Totodată, colonelul a opinat că o statuie a Regelui Ferdinand ar putea fi amplasată în piaţa cu acelaşi nume sau în faţa Palatului Vulturul Negru, faţă în faţă cu voievodul care a unit ţările româneşti. "Îl apreciez pe Ferdinand, dar îl iubesc pe Viteazul", a mai spus Moşincat.