Oradea a pierdut săptămâna trecută, la rectificarea bugetului naţional, aproape jumătate din cei 16,7 milioane lei pe care trebuia să îi primească în primele trei luni din 2019 în contul majorării cotei ce revine oraşului din impozitul pe venit global plătit în Oradea.

Minus 1,85 milioane euro

Directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, a afirmat marţi că bugetul local a pierdut 1,85 milioane euro la rectificarea bugetară. "Oradea trebuia să primească 16,7 milioane lei pentru primele trei luni din 2019 în contul majorării cotei din impozitul pe venit global care revine municipiului de la 41,75% la 60%. În schimb, am primit doar 8,8 milioane lei", a declarat Florea.

Potrivit directorului, situaţia este cu atât mai revoltătoare cu cât cota de impozit - care, potrivit legii, reprezintă o sursă de venit la bugetul local şi ca atare este obligatoriu de alocat de la bugetul central - este considerată de guvernarea PSD-ALDE ca un ajutor opţional pe care îl oferă administraţiilor locale.

"Cu căciula în mână..."

"Este o înrobire financiară. Ne sărăcesc în mod deliberat", a declarat Florea pentru BIHOREANUL. Potrivit directorului, guvernarea PSD-ALDE se foloseşte de alocările bugetare pentru a-şi ţine primarii aproape din considerente electorale.

"Nu se poate să te lauzi că dai la rectificarea bugetară 2,6 miliarde lei, dar să ţii într-un cont la dispoziţia Guvernului 1,47 miliarde lei, reprezentând 57% din sumă, în ideea că reprezentanţii administraţiilor locale vor veni după bani cu căciula în mână. Practic, este doar o monedă de schimb pentru a ţine primarii alături de Guvern în perspectiva alegerilor prezidenţiale din toamnă", a spus Florea.

Criterii arbitrare

În ceea ce priveşte modul de alocare a banilor, directorul economic a arătat că sistemul de calcul a fost unul total netransparent, fără niciun criteriu obiectiv.

Spre exemplu, în vreme ce Capitala a primit 377 lei pe cap de locuitor, Constanţa a avut alocaţi 51 lei pe cap de locuitor, iar Oradea doar 44 lei pe cap de locuitor.

Pentru comparaţie, cea mai mare sumă a primit-o comuna Chiajna (judeţul Ilfov), care a încasat 10.000 lei pe cap de locuitor.