Fără doar şi poate, ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor din Oradea a fost cea mai reuşită, consemându-se un număr record de vizitatori la toate muzeele, bisericile şi instituţiile de cultură cuprinse în program: aproape 40.000, dublu faţă de anul trecut! 

"Am centralizat datele şi, vă spun sincer, şi eu am rămas uimit", a declarat directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, luni, pentru BIHOREANUL.

Potrivit acestuia, cei mai mulţi vizitatori au fost chiar la MŢC, unde, aşa cum BIHOREANUL a arătat, oamenii au stat la cozi uriaşe pentru a putea intra. "În total, noi am avut 12.054 de vizitatori", a precizat Chiriac.

De asemenea, 7.000 de vizitatori au fost la Muzeul Oraşului şi Cetăţii Oradea, 4.500 în subsolul Palatului Episcopal Romano-Catolic, 4.000 la Sinagoga Sion, 3.500 în Turnul Primăriei Oradea, 2.000 în Muzeul Bazilicii Romano-Catolice, 1.250 în cel al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, respectiv 1.000 în Muzeul Catedralei Greco-Catolice Sf. Nicolae. Alţi 3.000 de vizitatori au fost  la muzeele memoriale din oraş: 1.053 la Muzeul Aurel Lazăr, 774 la Muzeul Ady Endre şi 750 la Muzeul Iosif Vulcan.

"Deocamdată, nu avem datele de la Muzeul Militar, dar estimăm că au fost şi acolo circa 1.500-2.000 de vizitatori", a mai spus Aurel Chiriac.

Directorul a mărturisit că reacţia bihorenilor faţă de acest eveniment îl încântă. "Mă bucur că oamenii sunt interesaţi de muzeele oraşului şi că a fost o noapte liniştită, chiar dacă a fost un număr atât de mare de vizitatori. Sunt mai mult decât încântat", a spus Chiriac.

Succesul a determinat-o şi pe directoarea Fundaţiei de Protejare a Monumentelor, Angela Lupşea, să ia măsuri. "Datorită interesului foarte mare pentru Turnul Primăriei și a panoramei nocturne foarte frumoase, începând din luna iunie, Turnul Primăriei va putea fi vizitat o dată pe lună și noaptea până la ora 24:00”, a precizat Lupșea, conform unui comunicat de presă transmis luni de Primărie.