Numărul asistaţilor social din Oradea scade de la an la an. În 2018, doar 333 de orădeni au beneficiat de ajutor social în cuantum total de 468.657 de lei, în anul precedent numărul beneficiarilor fiind de 461.

Banii provin de la bugetul central, însă dosarele, în număr de 157, au fost verificate de Direcţia de Asistenţă Socială Oradea (DASO).

Raportat la un număr aproximativ de 200.000 de locuitori ai Oradiei, procentul asistaţilor social este de 0,17%.

Şefa DASO, Arina Moş, a explicat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că scăderea a fost cauzată de unele modificări legislative, inclusiv creşterea salariului minim, munca angajaţilor DASO de verificare a informaţiilor din dosare, precum şi verificarea în teren dacă beneficiarii apţi fac munca în folosul comunităţii la care sunt obligaţi. Cei care au fost prinşi că nu muncesc au fost tăiaţi de pe listă.

"Probabil suntem unul dintre oraşele cu cel mai mic număr de ajutoare sociale", a precizat şi viceprimarul Florin Birta, prezent la conferinţă.

De altfel, în luna august a anului trecut, DASO a lansat proiectul "Nu munceşti, nu primeşti", în cadrul căruia angajaţii Serviciului Social al instituţiei verifică şi monitorizează zilnic efectuarea şi eficienţa activităţilor de menţinere a curăţeniei mai ales în zona blocurilor Voltaire şi pe străzile adiacente, făcute de beneficiarii de ajutor social şi cantină socială. De programul cantina socială au beneficiat, în 2018, în medie 77 de persoane, faţă de o medie de 81 de persoane în 2017.

Şi numărul beneficiarilor de ajutoare de încălzire a scăzut treptat în ultimii ani în Oradea. Numărul ajutoarelor pentru încălzirea cu energie termică a scăzut de la 2389 în 2017, la 1529 în 2017, respectiv la 962 în 2018. Trendul se păstrează şi în cazul ajutoarelor pentru încălzirea cu combustibili solizi, lichizi, gaze naturale şi energie electrică.

În privinţa ajutoarelor cu încălzirea, Arina Moş a precizat că au dispărut de pe listă circa 600 de pensionari ca urmare a creşterii punctului de pensie, aceştia având, potrivit legii, venituri prea mari pentru a beneficia de ajutor. Este vorba de pensionarii cu venituri mai mari de 1082 lei pe lună.

Tot în 2018, 81 de orădeni au beneficiat de ajutor de urgenţă, suma totală acordată fiind de 120.000 lei.