După ce ultimul termen de o lună de dezbatere publică a expirat pe 15 mai, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a eliberat autorizaţia integrată de mediu pentru complexul zootehnic Nutripork din cartierul Ioşia.

"Autorizaţia a fost eliberată cu data de miercuri (16 mai - n.r.)", a declarat șefa APM Bihor, Adriana Calapod, joi, pentru BIHOREANUL. Deocamdată, documentul nu se regăseşte pe site-ul APM Bihor, însă, după cum a precizat Calapod, va fi publicat.

Cert este că, în urma dezbaterii publice, proiectul autorizaţiei nu a fost modificat, pentru că niciun cetăţean nu a transmis observaţii ori nemulţumiri.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat, APM Bihor a impus în autorizaţie condiţii preluate din normativele europene, care presupun inclusiv măsurători ale duhorii cu olfactometre şi punerea la dispoziţia orădenilor a acestor informaţii. Concret, Nutripork va trebui să respecte legislaţia europeană aplicabilă fermelor de porci.

Autorizaţia de mediu va fi valabilă 10 ani, dar anual reprezentanţii fermei vor trebui să prezinte un raport de mediu Agenţiei, dar şi Primăriei Oradea.

În plus, în termen de 6 luni, Nutripork va trebui să depună la APM Bihor un studiu privind evaluarea nivelului de miros generat de fermă.