Creatoarea şi fondatoarea unui blog de modă din Marea Britanie, Donna Bramhall, a ajuns, luni, în Bihor, unde vrea să vadă atelierele de creaţie ale vestitului cojoc beiuşean, care a fost copiat de casa de modă Dior. Bramhall se află într-un tur al României timp de o lună, alături de fondatoarea magazinului "La blouse roumaine", Andreea Tănăsescu, cea care a promovat pentru prima dată, în urmă cu 7 ani, Ziua Internaţională a Iei.

Atracţia iilor

Donna Bramhall s-a prezentat jurnaliştilor orădeni, luni, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Filarmonica de Stat. Ea a fost însoţită de Andreea Tănăsescu, de primarul din Beiuş, Petru Mlendea, şi de directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Mircea Jacan.

Bloggeriţa a călătorit în mai multe locuri din lume, printre care Vietnam, Peru, Cambodgia, Mexic şi Guatemala, pentru a afla detalii despre hainele tradiţionale şi pentru a crea pe platforma sa (hauteculturefashion.com) o hartă a principalelor obiective turistice din lume în materie de textile. "Donna mi-a scris prima dată pe Instagram, spunându-mi că i-au atras atenţia iile şi a fost curioasă să afle mai multe despre ele, dar şi despre creaţia lor", a spus Tănăsescu.

În România, singura ţară europeană în care a ales să îşi continue proiectul, britanica a ajuns în 4 iunie şi a călătorit până acum prin Iaşi, Bucureşti, dar şi în sate din Ţara Făgăraşului (foto). Tot acest timp l-a petrecut împreună cu cei care confecţionează ii, cojoace şi alte piese de vestimentaţie tradiţionale româneşti

Documentarea ei se va încheia în 4 iulie, când va pleca din ţară, urmând să lucreze la un ghid de promovare a iilor.

Cucerită de Bihor

"Am auzit de scandalul Dior, dar ţara am văzut-o de multe ori prezentată în documentarele de pe National Geographic. Am vrut să ajung în România de mult timp şi să scriu despre hainele care se fac aici", a spus Donna. De altfel, fashionista va lua parte şi la evenimentele organizate de Primăria din Beiuş cu ocazia Zilei Internaţionale a Iei.

"Cele două doamne sunt invitate în Beiuş, astăzi (n.r. luni), unde vor vedea mai multe spectacole de dans popular bihorean, dar şi atelierele unor oameni pricepuţi care creează ii şi cojoace la ei acasă. Pe lângă asta, Donna va putea vedea şi războaiele de ţesut care încă sunt folosite de câteva femei", a declarat primarul Beiuşului, Petru Mlendea. 

Profitând de prilej, Andreea Tănăsescu a subliniat că mişcarea "La blouse roumaine", care a început în urmă cu 7 ani, va continua până când industriile creative vor fi promovate şi sponsorizate de stat. "Ziua internaţională a iei a fost organizată până acum din surse proprii şi din câteva donaţii. Cred că politicienii ar trebui să se preocupe şi de industriile creative, pentru că România are cu ce să atragă turiştii străini", a povestit Tănăsescu. După Bihor, următoarea destinaţie a bloggeriţei este Maramureş. 

Ia românească este sărbătorită în peste 50 de ţări din anul 2013, de când magazinul online de ii "La blouse roumaine" a promovat acest obiect de vestimentaţie ca parte componentă a brandului de ţară. Mişcarea a avut succes, iar de atunci ia se sărbătoreşte în fiecare an în 24 iunie, odată cu Sânzienele.