Oradea va avea cel de-al patrulea parc industrial pe amplasamentul care va fi eliberat până la sfârşitul anului viitor prin relocarea fermei de porci Nutripork din cartierul Ioşia.

Al patrulea parc industrial

Parcul Eurobusinss IV va fi înfiinţat în baza unui ordin al viceprim-ministrului, emis anul acesta, în 5 iunie. Noul parc industrial, care va primi acest titlu pe o perioadă de 50 de ani, va fi amenajat pe o suprafaţă de 6,5 hectare situată în strada Corneliu Baba 21-23.

"Având în vedere că ordinul s-a şi publicat în Monitorul Oficial, după ce vor fi parcurse etapele necesare şi se va obţine titlul propriu-zis, administraţia locală va trece la amenajarea efectivă a parcului industrial prin dezafectarea terenului până în anul 2020 şi introducerea utilităţilor necesare", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Municipalitatea intenţionează să crească suprafaţa de teren alocată pentru amenajarea parcului industrial pentru a-l face mai atractiv pentru investitori.

"Obiectivul nostru este să dezvoltăm economic această zonă, în aşa fel încât locuitorii din Ioşia şi Sîntandrei să aibă locuri de muncă în apropiere şi să nu fie nevoiţi să facă naveta. Până la finalul anului, prin preluări de teren, ne dorim să dublăm suprafaţa parcului, în aşa fel încât să punem terenuri la dispoziţia investitorilor, să oferim terenuri ieftine pentru firmele care doresc să deschidă o afacere sau să-şi relocheze activitatea în parcul industrial", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Platformă industrială în loc de fermă de porci

Terenul de 6,5 hectare pe care urmează să fie amenajat cel de-al patrulea parc industrial al Oradiei a fost preluat, în vara anului trecut, de către municipalitate de la societatea Nutripork, care îl avea în concesiune până în anul 2048.

Prin aceeaşi hotărâre, Primăria a vândut firmei Nutripork alţi 11,4 hectare, teren cu clădiri şi bataluri de colectare a deşeurilor, aflat în acelaşi lot, care fusese şi el până atunci concesionat.

Potrivit înţelegerii făcute, firma Nutripork s-a obligat la relocarea fermei de porci din Ioşia până la sfârşitul anului viitor, iar municipalitatea la amenajarea unui nou parc industrial pe terenul cu o suprafaţă de 6,5 hectare preluat de la fermă.

Societatea Nutripork rămâne totuşi cu cele 11,4 hectare de teren cumpărate pe strada Corneliu Baba, pe care va face, probabil, alte investiţii.