Oradea va avea un drum nou de legătură cu comuna Nojorid, prin cartierul Grigorescu. Primarul Ilie Bolojan a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că noul drum va avea două brațe, primul cu ieșire în centrul comunei limitrofe, iar cel de al doilea cu ieșire la intersecția DN 79 Oradea - Arad cu drumul de Livada.

Un drum de 4 milioane euro

„Am căzut de acord cu domnul primar Tudor Baba de la Nojorid să facem un drum nou de legătură Oradea – Nojorid pornind din zona cartierului Grigorescu și a Parcului industrial II, pe relația Nojorid, cu două ramuri, o ramură care va ieși la intersecția cu drumul spre Livada și una care va ieși în centrul satului Nojorid”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

În paralel, pe DN 79 Oradea – Arad ar urma să se amenajeze două sensuri giratorii, din care unul în fața Aeroportului Oradea, iar cel de-al doilea la intersecția cu drumul ce duce la Livada. „Între cele două sensuri giratorii, de la Aeroport până la intersecția spre Livada, drumul ar urma să se lărgească de la două la patru benzi de circulație”, a spus Bolojan.

Investiția, apreciată la 4 milioane euro, ar urma să fie finanțată de Zona Metropolitană Oradea din fonduri comunitare în următoarea perioadă bugetară europeană: 2021 – 2027.

Excepție, Sânmartin...

Potrivit primarului Ilie Bolojan, reprezentanții celor două localități vor semna în cursul acestei săptămâni un protocol de colaborare pentru materializarea acestui proiect. „Până în vară ne dorim să avem deja studiul de fezabilitate finalizat”, a declarat Bolojan.

Edilul Oradiei își dorește îmbunătățirea liniilor de comunicare terestră între reședința de județ și localitățile limitrofe, pentru a îmbunătăți situația navetiștilor. Printre acestea se mai numără amenajarea unor centuri ocolitoare pentru comunele Biharia și Oșorhei, precum și amenajarea de noi căi de legătură cu localitățile Sântandrei, Oșorhei și Paleu.

„Am reușit să colaborăm cu toate administrațiile din Zona Metropolitană Oradea, cu excepția primăriei Sânmartin. Din păcate, domnul primar (n.r. Cristian Laza) nu dorește să își deranjeze niște votanți, se teme că va pierde câteva zeci de voturi din partea celor care ar urma să fie expropriați pentru amenajarea drumului”, a spus Bolojan.

ZMO mai are în lucru noua legătură dintre Oradea și satul Fughiu prin cartierul Podgoria. Lucrarea ar urma să fie finalizată în vara acestui an.