Una dintre provocările pentru anul 2020 va fi „pariul pe tehnologie”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, şeful Direcţiei Economice a Primăriei, Eduard Florea.

„Vom încuraja plăţile online, nu numai prin acordarea de bonificaţiile de 8%”, a adăugat el, referindu-se la deschiderea, începând de luni, 20 ianuarie, a unui ghişeu online pe portalul oraşului, la extinderea codurilor de bare pe toate formularele şi cererile tipizate, la implementarea unui terminal unde acestea vor fi „printate” de cetăţean pentru a nu mai sta la cozi în sala de lucru cu publicul, precum şi la extinderea parteneriatelor cu băncile, pentru încasarea prin automate a taxelor şi impozitelor de la contribuabili.

Funcţional de luni

Serviciul „ghişeul online”, dat în funcţiune de luni pe site-ul municipalităţii, www.oradea.ro, pe care butonul „plăţi” a fost înlocuit cu noul buton „ghişeul online”, este accesibil atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice.

Accesul, a explicat directorul Eduard Florea făcând o demonstraţie în faţa jurnaliştilor, va putea fi limitat (pe bază de CNP, respectiv CUI, sau fără autentificare) sau complet (deţinătorilor aşa-numitelor „credenţiale”, adică user şi parolă).

Ghişeul online va permite contribuabililor accesul la 8 servicii (în prezent), unele existente deja, altele noi, aşa încât aceştia vor putea să depună declaraţii online (de exemplu referitoare la proprietăţi), să facă online plata autorizaţiilor de acces în oraş cu mijloace de transport greu, să îşi cumpere abonamente de parcare, să achite taxe şi impozite, să înregistreze cereri şi petiţii, să urmărească stadiul soluţionării acestora, să îşi scoată certificat de cazier fiscal, dar şi să-şi monitorizeze istoricul relaţiilor fiscale cu municipalitatea, printr-o arhivă personală a actelor de tot felul.

În prezent, conform şefului Direcţiei Economice, nu au fost integrate în ghişeul online servicii prestate de Starea Civilă.

Online-ul, progres spectaculos şi în 2019

Într-o prezentare amplă a bilanţului Direcţiei Economice pe anul trecut, Eduard Florea a subliniat că în 2019 Primăria a înregistrat o progresie spectaculoasă a operaţiunilor desfăşurate pe internet.

Concret, a spus el, „plăţile online au avut anul trecut o proporţie excepţională în totalul plăţilor” făcute de cetăţeni şi firme, ajungându-se la o plată online din trei efectuate (la scadenţa din martie 2019), în timp ce înainte cu un an, în 2018, doar una din zece plăţi au fost efectuate online.

Tot pentru a stimula metodele moderne de plată, Primăria acordă o bonificaţie dublă, de 8%, cetăţenilor şi firmelor care folosesc internetul, faţă de cea de 4% acordată contribuabililor care fac plăţi direct în sala ghişeelor din Primărie, prin Poştă, CEC sau ordine de plată bancară.