Pasajul peste şoseaua de centură de la Piaţa 100 va fi construit de aceeaşi firmă care a ridicat în urmă cu trei ani pasarela spre strada Ciheiului.

Acces la piaţă!

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, lucrarea a fost atribuită firmei austriece Porr Construct la un preţ de 27,8 milioane lei, în urma unei licitaţii la care au participat încă cinci ofertanţi. Termenul de finalizare a lucrărilor va fi de 21 de luni, din care 3 luni pentru proiectare şi 18 pentru execuţie.

"Acest nou pasaj se va construi pentru a fluidiza circulaţia pe şoseaua de centură şi pentru un acces cât mai facil în Parcul Industrial II şi Piaţa 100, având în vedere că cei care doresc să ajungă aici nu se vor mai intersecta cu cei care tranzitează centura", a declarat viceprimarul Florin Birta.

Pasaj şi pistă pentru avioane...

Austriecii de la Porr Construct au mai construit în Oradea în urmă cu trei ani pasajul suprateran peste şoseaua de centură din dreptul străzii Ciheiului, care leagă astăzi cartierul Grigorescu de oraş, dar şi modernizarea pistei Aeroportului Internaţional Oradea.

Constructorii austrieci au mai concurat, fără succes însă, la licitaţiile pentru înlocuirea a 17,5 kilometri de reţea magistrală de termoficare şi s-au arătat interesaţi anul trecut continuarea lucrărilor la parcarea subterană din strada Independenţei, fără a mai depune însă o ofertă.

La licitaţia pentru construirea pasarelei peste şoseaua de centură au mai participat cinci asocieri de firme reprezentate de: Cosipa Constructora Pirenaica, Dacia Faber, Drum Asfalt, Freyrom şi Tehnodomus.

Podurile gemene

Potrivit unui proiect prezentat de primarului Ilie Bolojan în octombrie 2017, pasajul care va fi construit de-a lungul şoselei de centură peste sensul giratoriu de la intrarea la Piaţa 100 va fi format, de fapt, din două poduri gemene.

Spre deosebire de celelalte patru pasarele denivelate constuite pe inelul ocolitor, cele două poduri care vor forma pasajul vor avea între ele o distanţă de un metru pentru a permite dilatări şi contracţii în sezoanele de vară - iarnă.

În sensul giratoriu de sub cele două pasaje municipalitatea va amenaja o trecere pentru pietoni şi o pistă pentru biciclete pentru a facilita accesul orădenilor la piaţa de vechituri care a fost mutată peste drum de cartierul Europa, pentru a face loc unei săli polivalente.

Cartierul Europa va fi protejat de gălăgia provocată de traficul greu de pe cele două pasaje prin dublarea panourilor fonice dinspre şosea.