Reprezentanţii municipalităţii au anunţat, miercuri, că a fost pregătită suprafaţa de 3,8 hectare de teren din strada Barcăului – între străzile Oneştilor şi Ovid Densuşianu - care urmează să fie transformată într-un coridor verde pe bani europeni, în cadrul proiectului de regenerare urbană a Oradiei. 

Investiţie mare 

De anul trecut, Primăria a demarat mai multe proiecte de regenerare urbană menite să transforme unele zone aflate în paragină. Unul dintre acestea vizează reconfigurarea coridorului reprezentat de strada Barcăului, care va deveni un coridor verde delimitat de străzile Oneştilor şi Ovid Densuşianu (şoseaua de centură).

În acest scop, municipalitatea a achiziţionat mai multe terenuri de la persoane fizice şi juridice, fiind vorba în total de 17.926 mp de teren şi trei imobile. Totodată, a fost expropriat pentru cauză de utilitate publică şi un imobil din strada Oneştilor, în zona respectivă fiind amenajat un sens giratoriu, iar zona din apropierea lui urmând să fie transformată în spaţiu verde. 

De asemenea, pentru realizarea acestui coridor verde a fost semnat, la începutul acestui an, un contract cu asocierea formată din SC Construcţii Bihor şi SC Edildrum Construct, care se va ocupa de proiectarea şi de execuţia lucrărilor. Suma alocată este de 7.756.962,87 lei fără TVA, finanţarea fiind asigurată prin fonduri europene. 

Lucrări în pregătire

Până acum, întreaga suprafaţă de teren ocupată de depozite de fier vechi şi clădiri dezafectate a fost nivelată şi curăţată, fiind în curs de pregătiri pentru începerea lucrărilor, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Primăriei. 

"Dorim înfiinţarea în acest perimetru a unui parc public atractiv, dotat cu terenuri de sport, spaţii de joacă, alei pietonale, foişoare, destinate atât locuitorilor zonei, cât şi celor aflaţi în trecere. Lucrările de pregătire a amplasamentului au început în cursul lunii iunie, această zonă de agrement de pe strada Barcăului în suprafaţă de 3,8 hectare urmând să devină coridorul verde al cartierului Ioşia, cu zone de relaxare şi de petrecere a timpului liber", transmis, prin comunicat, viceprimarul Florin Birta.

Merită precizat că, la finele anului trecut, Primăria a finalizat amenajarea intrării la sonda Transgex şi postul TRAFO, situate între străzile Zarandului şi Barcăului. 

În cadrul unui proiect de responsabilitate socială, cele două suprafeţe din jurul acestora au fost amenajate printr-un parteneriat dintre o societate publică şi una privată. Astfel, Compania de Apă s-a ocupat de amenajarea terenului ca spaţiu verde cu gazon, arbori, arbuşti şi sitem de irigare.