Persoanele fără adăpost din Oradea au fost închise în azilul de noapte, pentru a fi oprite să mai iasă pe străzi riscând să se contamineze şi să transmită apoi, la rândul lor, noul coronavirus.

Măsura, luată în urmă cu trei săptămâni, a fost oficializată începând de joi prin dispoziţia şefului Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, Arina Moş.

Ies doar cei cu loc de muncă...

Decizia nu a fost una simplă, pentru că limitează sever dreptul la libera circulaţie a persoanelor. "Probabil unii vor spune că reţinem aceste persoane în adăpost forţat, ceea ce nu este adevărat. Practic, le-am creat locatarilor toate condiţiile ca să nu mai dorească să plece pe străzi, riscând să se infecteze cu noul coronavirus", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul DASO, Arina Moş.

În momentul de față, în Adăpostul de noapte sunt cazate 51 de persoane.

Pentru a nu mai avea motive să iasă în oraş, locatarii primesc trei mese pe zi, au la dispoziţie trei televizoare în faţa cărora pot să îşi petreacă timpul, iar coordonatorul adăpostului, asistentul social Cosmin Galea, intenţionează să le amenajeze un teren de sport.

Locatarii adăpostului pot părăsi incinta doar în cazuri speciale şi doar cu acordul coordonatorului Galea. Printre puţinele excepţii se numără cei care ies pentru a merge la muncă, pentru care conducerea adăpostului a amenajat spaţii separate de cele locuite de cei izolaţi.

Consultaţi de medici

În cursul zilei de miercuri toţi locatarii adăpostului au fost consultaţi de o echipă de medici şcolari, rămaşi fără ocupaţie după suspendarea cursurilor.

"În urma consultaţiilor nu s-au identificat persoane infestate cu COVID-19, dar, din păcate, sănătatea persoanelor din adăpost nu este cea mai bună. Date fiind condiţiile improprii în care au trăit pe străzi, majoritatea suferă de boli cronice", a declarat Arina Moş.

Potrivit directoarei, în cursul săptămânii viitoare, cei 51 de locatari vor primi şi asistenţă psihiatrică.

Având în vedere că locatarii adăpostului nu mai pot ieşi peste zi în oraş, angajaţii DASO se aşteaptă ca persoanele dependente de alcool sau alte substanţe să intre în sevraj.

Administraţiile locale din România au fost obligate prin Ordonanţa Militară 3 din 24 martie să ţină evidenţa persoanelor fără adăpost şi să le asigure cazare pentru a nu mai fi nevoite să iasă pe străzi în perioada de restricţionare a circulaţiei.