Directorul Filarmonicii de Stat din Oradea, Meleg Vilmos, nu a fost de acord să dea în chirie pianul marca Bösendorfer al instituţiei, în valoare de circa 180.000 de euro, organizatorilor concertului extraordinar al pianistului maghiar Balázs Havasi, adică reprezentanţilor Primăriei. Astfel, aceştia vor închiria, cu 3.000 de euro, un pian din Bucureşti. 

Potrivit Bihon.ro, pentru concertul pe care îl va susţine în aer liber, pe 21 august, în Piaţa Unirii, pianistul Balázs Havasi a cerut un pian excepţional, marca Bösendorfer. 

Astfel, Mihai Jurca, directorul executiv al Asociaţiei pentru promovarea turismului în Oradea şi regiune (APTOR), din subordinea Primăriei, a apelat la conducerea Filarmonicii de Stat, instituţie care deţine un pian marca Bösendorfer, recondiţionat anul trecut. APTOR a propus să plătească chirie şi să se ocupe şi de asigurarea pianului pentru perioada în care ar fi fost scos din Filarmonică, dus în Piaţa Unirii şi folosit la concert. 

Însă, scrie Bihon.ro, directorul Filarmonicii, actorul Meleg Vilmos a refuzat propunerea APTOR, spunând că pianul Bösendorfer 290 Imperial, evaluat la 180.000 euro, este netransportabil. 

"Nu poate fi transportat, întrucât se deteriorează. Întrucât e aşa de valoros, nu îl putem închiria, pentru niciun concert şi pentru niciun ban, ci doar în sala noastră de concerte poate fi folosit. Aşa ne-au recomandat trimişii Bösendorfer, să nu îl scoatem din sală", a declarat pentru publicaţia locală Meleg Vilmos. 

Achiziţionat în urmă cu 13 ani, pianul nu este vechi, însă directorul Filarmonicii spune că există totuşi riscuri dacă acesta va fi scos şi ţinut în aer liber. Meleg Vilmos şi-a exprimat îngrijorarea şi faţă de procedura de transport. "Noi avem scări. Este o posibilitate uriaşă să se întâmple ceva", a mai spus directorul instituţiei. Pianul Filarmonicii stă tot timpul pe scenă şi e mişcat doar câţiva metri, pe rotile. 

În aceste condiţii, APTOR a fost nevoită să închirieze un pian Steinway D-274 din Bucureşti, contra sumei de 3.000 de euro, scrie Bihon.ro.

Concertul pianistului Havasi va avea loc pe 21 august în Piaţa Unirii. În doar câteva zile, cele circa 2.300 de bilete puse în vânzare la preţuri de 25 de lei, 50 de lei, 70 de lei, respectiv 100 de lei pentru zona VIP din faţa scenei s-au epuizat. În cazul în care biletele se vor suplimenta, ele vor fi puse în vânzare tot pe platforma iabilet.ro.