Statuile episcopilor ortodox şi greco-catolic Roman Ciorogariu şi Radu Demetriu vor fi realizate de sculptorul clujean Alexandru Păsat.

Statuile cu o înălţime de 2,4 metri vor fi realizate din bronz siliconat din Italia şi vor fi amplasate pe un soclu din calcar de Vratza.

Cele două monumente, în valoare de 830.000 lei fără TVA, vor fi dezvelite în Piaţa Unirii pe 20 aprilie, la împlinirea unui secol de la eliberarea Oradiei de sub regimul bolşevic al lui Bela Kun de către trupele române conduse de generalul Traian Moşoiu.

Conferenţiar universitar doctor la Universitatea de Artă şi Design Cluj - Napoca şi profesor invitat la Academia de Vară - Beratzhausen (Germania), Alexandru Păsat (foto) a realizat anul trecut pentru Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului statuile Mitropolitului Bartolomeu Anania şi a Episcopului Nicolae Ivan, într-un concurs la care au participat 13 artişti.

Pentru realizarea statuilor celor doi episcopi orădeni, firma Creativ Allpassat, aparţinând sculptorului clujean, a fost concurată de Fundaţia Culturală Cetate Durgheu şi de Ronde Bose Art SRL din Arad.

Aceasta din urmă şi-a adjudecat la licitaţia de anul trecut realizarea statuii omului politic Iuliu Maniu, care urmează să fie amplasată în vecinătatea catedralei Sfântul Nicolae.

De altfel, lucrările de extindere a Pieţei Unirii în jurul catedralei în vederea amplasării statuii au fost demarate de firma Gavella în cursul lunii februarie.