Municipalitatea orădeană se pregăteşte pentru atragerea de fonduri europene în viitorul ciclu bugetar comunitar.

Pregătiri pentru 2021

Primarul Ilie Bolojan a afirmat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că în urma discuţiilor purtate între reprezentanţii Comisiei Europene cu cei ai Guvernului României municipalitatea îşi pregăteşte deja proiectele pentru care vrea să ceară finanţare europeană.

"Primăriile şi Consiliile Judeţene care îşi pregătesc deja proiecte vor avea un avantaj la atragere de finanţări. Cele care nu vor face acest lucru vor intra în întârziere şi cu greu vor mai putea câştiga proiecte", a explicat edilul.

Primarul a mai spus că administraţiile locale şi judeţene care îşi pregătesc proiectele din timp ar putea chiar să obţină finanţări europene pentru realizarea documentaţiilor, scutindu-se de cheltuieli importante. "Am putea avea la dispoziţie sute de mii de euro pentru documentaţiile viitoarelor proiecte", a spus Bolojan.

Din stadion, parc!

Unul dintre cele mai surprinzătoare proiecte vizate de administraţia Bolojan se referă la demolarea stadionului Iuliu Bodola, fostul FC Bihor, din cartierul Rogerius, în baza unui proiect de regenerare urbană.

"Pe actualul amplasament al stadionului FC Bihor s-ar putea amenaja o zonă verde astfel încât străzile Moldovei, care este foarte aglomerată, Corneliu Coposu şi Ştefan cel Mare să aibă un astfel de debuşeu", a spus Bolojan.

Edilul ia în calcul relocarea stadionului pe un amplasament la şoseaua de centură cu ajutorul unei finanţări a Companiei Naţionale de Investiţii. "Dacă a făcut la Târgu Jiu un stadion care nu are nici echipă, nici infrastructură de utilităţi, atunci sper că va construi unul şi pe un amplasament de la Oradea", a spus Bolojan.

Potrivit edilului, proiectul este încă în analiză. "Sper că până în primăvara anului viitor vom lua o decizie", a spus edilul.

Parc botanic în zona Salca

Tot un proiect de regenerare urbană ia în calcul municipalitatea orădeană şi pentru amplasamentul dintre Lotus Center şi parcul Salca.

Primarul ia în calcul amenajarea unui parc botanic de mari dimesiuni prin relocarea actualei sere din Aleea Ştrandului. "Sera de lângă Parcul Brătianu, aflată într-o stare deplorabilă, va fi demolată, mai ales că Universitatea vrea să renunţe la ea", a spus edilul.

Parcul botanic cu vegetaţie temperat-continentală ar urma să se întindă pe o suprafaţă de circa 7 hectare de teren. Investiţia va implica inclusiv exproprierile unor terenuri intrate în posesia unor proprietari care şi-au cumpărat drepturi litigioase.

"Acest parc botanic împreună cu zona Salca ar putea forma cea mai mare zonă verde din municipiu, cu o suprafaţă compactă de 12-13 hectare", a explicat Bolojan.

Pasaj pe sub Bulevardul Decebal...

Cele mai mari investiţii se referă, în schimb, la proiecte de mobilitate urbană. Acestea vizează printre altele fluidizarea circulaţiei transportului în comun pe direcţia bulevardelor Dacia, Republicii, Magheru şi Sucevei, care ar forma astfel un inel ocolitor al centrului istoric.

În acest sens, municipalitatea are în vedere construirea unui pasaj care să subtraverseze Bulevardul Decebal de-a lungul străzii Tudor Vladimirescu. "Acest lucru va presupune exproprierea unor imobile de la intersecţia celor două străzi pentru realizarea benzilor de virare la dreapta", a declarat primarul.

Odată cu realizarea lucrărilor, întreaga zonă va intra în reabilitare. "Indiferent cine va câştiga licitaţia pentru salubrizarea oraşului, nu vom mai permite să exploateze spaţiul din strada Tudor Vladimirescu. Sediul firmei este la o distanţă mai mică de 200 de metri de cea mai apropiată casă, aşa că se va muta în zona deponeului de deşeuri, aşa cum este normal", a explicat edilul.

Potrivit acestuia, pe amplasamentul eliberat ar urma să fie o clădire înaltă cu destinaţie de locuit sau birouri.

... şi pe sub strada Republicii

Tot un proiect de mobilitate urbană va propune municipalitatea şi la intersecţia străzilor Republicii şi Louis Pasteur. "Zona de deal s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, sunt tot mai multe maşini, fapt pentru care în această intersecţie apar ambuteiaje", a spus edilul.

Potrivit lui Bolojan, municipalitatea ia în calcul construirea pe acest amplasament a unui pasaj subteran, pe sub strada Republicii, astfel încât tramvaiul să aibă undă verde către şi dinspre Bulevardul Magheru.

"Lucrăm la aceste proiecte pentru ca, indiferent ce se va întâmpla în 2020 (n.r. când vor avea loc alegerile locale), Oradea să le aibă pregătite pentru următorul ciclu bugetar european", a spus Bolojan.