Cine nu îşi ţine terenul curat plăteşte! Poliţia Locală a aplicat anul acesta 1.245 de sancţiuni proprietarilor terenurilor neîngrijite.

Întâi, se dă avertisment...

"În cursul anului 2019 au fost identificate un număr de 1.245 terenuri, iar în scopul salubrizării terenurilor respective au fost întocmite tot atâtea procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor persoanelor fizice şi juridice, deţinători ai terenurilor", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Potrivit directorului adjunct al Poliţiei Locale, Ioan Găluţ (foto), sancţiunile au fost aplicate gradual.

"Prima dată se aplică sancţiunea avertismentului. Agentul constatator stabileşte un termen de intrare în legalitate în funcţie de suprafaţa terenului, pentru că una este să cureţi o grădină mică şi alta să cureţi hectare întregi, şi doar dacă la expirarea termenului proprietarul nu s-a conformat, se aplică sancţiunea cu amenda", a declarat Găluţ.

Amenda, aplicată în baza HCL 873 din 2018, este de 1.000 – 2.000 lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv 2.000 – 2.500 lei în cazul firmelor.

Amenzi mult mai mari pentru ambrozie

Dacă poliţistul local descoperă pe teren şi ambrozie, situaţia se complică. Potrivit Legii 62 din 2018 privind combaterea ambroziei, agentul constatator este obligat să sesizeze cu privire la acest fapt comisia constituită la nivel de judeţ, prin ordin de prefect.

"În acest caz, amenda pentru ambrozie nu o mai aplicăm noi, ci comisia, şi este mult mai mare", a spus directorul adjunct al Poliţiei Locale.

Concret, proprietarii terenurilor infestate vor primi avertismente, iar în caz de neconformare, riscă amenzi între 750 şi 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv 5.000 - 20.000 de lei, în cazul firmelor.