Operaţiune inedită, vineri, pe malul Peţei, în Oradea. După ce a deversat în pârâu ape uzate de la spălătoria de tramvaie, societatea de transport local a fost obligată de Garda de Mediu să populeze Peţa cu puiet de peşte, iar acum OTL s-a achitat de această obligaţie.

Potrivit şefului GNM Bihor, Mihai Togor, în apă au fost eliberaţi 5.000 de puieţi de clean, o specie indigenă. "A fost o măsură una dintre măsurile impuse de comisarii de mediu, în conformitate cu principiul poluatorul plăteşte", a explicat Togor pentru BIHOREANUL. În urma poluării de pe Peţa, din pârâu au fost culeşi circa 50 kg peşti morţi.

Repopularea a fost realizată împreună cu Andrei Togor, specialist în ihtiologie şi, totodată, lider al Asociaţiei Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, şi sub supravegherea comisarilor de mediu.

OTL a anunţat la rându-i acţiunea, printr-un comunicat de presă, în care omite însă să spună că a fost o obligaţie a societăţii, lăsând să se înţeleagă că ar fi făcut, de fapt, repopularea voluntar şi din grijă faţă de natură.

"Oradea Transport Local a obişnuit, în ultimii ani, orădenii cu bunele practici în ceea ce priveşte protecţia mediului, prin achiziţiile de mijloace de transport care să respecte criterii în această direcţie. Reconfirmând această practică, a iniţiat o acţiune inedită în judeţ, dar şi extrem de importantă, prin însemnătatea şi impactul asupra mediului constând în achiziţia şi popularea tronsonului de curs de apă al pârâului Peţa din imediata vecinătate a spaţiilor pe care le administrează, situate pe malul stâng, cu 5.000 de bucăţi de puiet de peşte specific acestui habitat piscicol natural", se arată în comunicat.

Citeşte detalii despre poluarea de pe Peţa în articolul: "Ape de rahat: Pârâurile Peţa şi Adona sunt pline cu fecale şi alte resturi menajere, scurse din reţeaua de canalizare pluvială a Oradiei (FOTO)"