Conflictul Prefectura Bihor - Primăria Oradea pe tema regulamentului privind întreţinerea spaţiilor verzi din Oradea continuă. După ce viceprimarul Florin Birta a acuzat instituţia guvernamentală, spunând că Prefecturii nu i se pare normal ca cetăţenii să facă curăţenie în jurul caselor, prefectul Ioan Mihaiu i-a dat replica, printr-un document transmis vineri BIHOREANULUI.

"Legea protejează"

Pe un ton tăios, Mihaiu îi acuză pe edilii municipiului că pasează ilegal cetăţenilor obligaţia de a îngriji spaţiile verzi, o sarcină exclusiv a Primăriei. "Nu domnilor, nu Prefectura nu vrea, ci legea interzice, sau mai bine zis legea protejează privaţii de pasarea responsabilităţii primăriei de a întreţine spaţiile verzi (proprietate publică) prin astfel de metode abuzive", a declarat prefectul.

Mihaiu a arătat că i se pare normal ca cetăţenii să întreţină spaţiile din faţa caselor, dar doar din spirit civic, nu obligaţi abuziv de Primărie, "care are obligaţia legală să asigure întreţinea acelor spaţii verzi". "Eu personal pot să declar împăcat că am trecut de multe ori limita proprietăţii mele private cu întreţinerea spaţiului verde şi m-am ocupat deseori şi de spaţiul din faţa blocului sau casei", a precizat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

"Dacă nu eşti de acord cu Primăria, te amendează"

Pentru că viceprimarul Birta a declarat că doar trei asociaţii de proprietari din Oradea nu au încheiat protocoalele cu Primăria, încercând astfel să minimalizeze acţiunea Prefecturii de a contesta în instanţă a regulamentului, Mihaiu subliniază, pe bună dreptate, că "este important să înţelegem în ce context şi sub ce temere" au încheiat orădenii documentele, adică sub presiunea că, dacă nu o fac, vor fi amendaţi.

"În cazul Primăriei Oradea contează doar voinţa unei părţi, la care cealaltă parte, cetăţeanul, ori aderă, ori încasează amenzi. Obligaţia de a prelua întreţinerea spaţiilor verzi prezentată iluzoriu ca fiind o facultate este dezminţită de instituirea amenzii în sarcina asociaţiilor care nu sunt de acord cu asta. Cu alte cuvinte, nu este obligatoriu să fii de acord cu ei, dar dacă nu eşti te amendează", a subliniat prefectul. Mihaiu mai arată că, din punct de vedere juridic, un protocol încheiat prin vicierea consimţământului este anulabil.

Orădenii plătesc taxe şi impozite

Prefectul subliniază şi că orădenii plătesc taxe şi impozite la bugetul local, iar banii lor ar trebui gestionaţi inclusiv pentru administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din Oradea. În plus, arată Mihaiu, regulamentul se aplică disproporţionat, existând asociaţii de proprietari care au de întreţinut 100 mp de spaţii verzi, iar altele 1.000 mp.

"Asta presupune un efort financiar semnificativ prin activitatea de a planta arbuşti pe întreaga suprafaţă, respectiv a planta, tunde, uda şi întreţine acel spaţiu verde. Repet, orădenii plătesc deja taxe şi impozite către Primăria Oradea, primărie care are obligaţia legală de a întreţine spaţiile verzi proprietate publică", a mai transmis Ioan Mihaiu.

"Primăria să creeze un cadru prietenos, corect şi legal"

În finalul documentului, Mihaiu le ia apărarea orădenilor, spunând că este convins că aceştia nu aşteaptă ca Primăria să le facă ordine în curte. În schimb, dacă Primăria se aşteaptă ca cetăţenii, din civism, să se implice în întreţinerea spaţiilor verzi, "ar trebui să creeze în acest sens un cadru prietenos, corect şi legal, nu obligaţii abuzive disproporţionate şi profund nelegale". Prefectul mai arată că, dacă protocoalele ar fi legale, ar fi primul care ar semna un astfel de document.

În final, făcând un exerciţiu tăios de imaginaţie, Mihaiu se întreabă dacă Primăria nu va duce cumva pe noi culmi pasarea responsabilităţilor către cetăţeni. "Sunt curios, în ipoteza în care aş locui într-o zonă centrală (Republicii, Alecsandri, Unirii, etc.) fără spaţiu verde aferent, dacă Primăria ne-ar obliga să măturăm şi spălăm pietonala, să schimbăm dalele crăpate, să ne construim parcări subterane, să schimbăm becurile la sistemul de iluminat stradal, să asfaltăm străzile, sau dacă am locui în proximitatea Parcului 1 Decembrie, ne-ar obliga să preluăm întreţinerea întregului parc public, toate acestea, sub sancţiunea unor amenzi contravenţionale?", încheie prefectul de Bihor.

Citeşte pe această temă şi articolele:

Birta, după suspendarea regulamentului de spaţii verzi al Oradiei: "Se pare că Prefecturii nu i se pare normal că oricine trebuie să-şi facă curat în jurul casei"

Prefectura atacă Regulamentul de spaţii verzi din Oradea: Obligaţia întreţinerii spaţiilor poate fi impusă doar prin referendum!