Obligaţiile verzi trasate de Primărie orădenilor sunt suspendate! La un an după ce Consiliul Local Oradea a votat Regulamentul privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi, Instituţia Prefectului Bihor a atacat în instanţă hotărârea cu pricina, 873/2018, astfel că aceasta este suspendată.

Acţiunea a fost introdusă în instanţă pe 19 iulie, nu are încă un termen stabilit, şi a fost anunţată miercuri de Prefectura Bihor, printr-un comunicat de presă transmis după ce BIHOREANUL a solicitat informaţii pe această temă.

Protocol obligatoriu

Potrivit comunicatului asumat de "cancelaria prefectului judeţului Bihor", HCL 873/2018 "este nelegală, întrucât Regulamentul încalcă mai multe dispoziţii legale, are deficienţe de interpretare legislativă şi de punere în executare a actului administrativ".

Aşa cum se ştie, regulamentul prevede că toate asociaţiile de proprietari din oraş trebuie să încheie un protocol cu Primăria, în baza căruia îşi asumă mai multe sarcini privind întreţinerea spaţiilor verzi din jurul blocurilor. Dacă nu încheie acest protocol, asociaţiile riscă o amendă.

Prefectura susţine, însă, că semnarea protocolului poate fi obligatorie "doar pentru asociaţiile care şi-au exprimat prin cerere scrisă intenţia de prelua în întreţinere spaţiul". Altfel spus, dacă nu doresc, asociaţiile nu pot fi obligate să îngrijească zonele verzi.

Doar cu referendum

Mai mult, Prefectura consideră că un astfel de regulament ar putea fi pus în aplicare de Primărie "doar după aprobarea orădenilor prin referendum local, organizat în condiţiile legii, conform O.G. nr. 21/2002".

Potrivit OG 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, articolul 12, "consiliile locale pot stabili ca unele dintre obiectivele vizând buna gospodărire, întreţinere, curăţenie şi înfrumuseţare a localităţilor să fie realizate, integral sau parţial, prin contribuţia directă a cetăţenilor", iar aceste obiective, potrivit articolului 13, "se supun aprobării locuitorilor prin referendum local, organizat în condiţiile legii, împreună cu modalităţile de efectuare a contribuţiei cetăţenilor şi cu întinderea acesteia".

"Prin urmare, atragem atenţia asupra faptului că primăria Municipiului Oradea poate pune în aplicare un regulament prin care să oblige asociaţiile de proprietari să preia întreţinerea spaţiului verde aferent numai în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 13 din O.G. nr. 21/2002. Primăria Oradea nu poate face dovada organizării unui referendum în acest sens şi mai ales a validării rezultatului acestuia, în sensul stabilirii concrete a contribuţiei cetăţenilor la întreţinerea spaţiilor verzi şi a întinderii acestei contribuţii/obligaţii", se arată în comunicatul Prefecturii.

Instituţia mai precizează că a transmis Primăriei observaţiile de nelegalitate "prin multiple adrese", dar "răspunsul nu a venit să lămurească sau să stabilească legalitatea sub toate aspectele hotărârii". Drept urmare, Prefectura a contestat hotărârea la Tribunalul Bihor, ceea ce înseamnă că regulamentul este suspendat de drept.

Altul la rând...

Nu este pentru prima oară când Prefectura Bihor, condusă de Ioan Mihaiu, contestă în instanţă un regulament al Primăriei Oradea. Au mai avut aceeaşi soartă regulamentul privind supraînălţarea clădirilor din centrul istoric, cel de publicitate stradală şi cel privind organizarea şi desfăşurarea examenului de atestare a persoanelor fizice în vederea îndeplinirii funcţiei de administrator de imobile.

În privinţa regulamentului de publicitate stradală, Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat definitiv la finalul lunii iunie, stabilind că trei articole sunt nelegale şi obligând Primăria Oradea să renunţe la ele. Unul dintre aceste articole viza controversatele prisme publicitare amplasate în oraş, interzise prin regulament firmelor de publicitate, dar disponibile, printr-o excepţie, doar Primăriei şi colaboratorilor acesteia.

În ceea ce priveşte regulamentul de supraînălţare a clădirilor din centrul istoric, deocamdată s-a pronunţat doar Tribunalul Bihor, care a admis cererea Prefecturii. Celelalte procese sunt în derulare.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Grădinari cu sila: Decizia Primăriei Oradea de a muta în grija asociaţiilor de proprietari spațiile verzi stârnește opoziţie"