Primăria este cu un pas mai aproape de obligarea orădenilor să îşi cureţe spaţiile verzi din jurul blocurilor sau caselor în care locuiesc. Tribunalul Bihor a respins, marţi, cererea Prefecturii şi a Asociaţiei de proprietari Şelimbărului nr. 1, prin care se solicita anularea regulamentului care îi obligă pe orădeni să întreţină spaţiile verzi din jurul imobilelor lor.

Hotărârea nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicarea ei. "Regulamentul va rămâne suspendat până când sentinţa va fi definitivă", a declarat viceprimarul Florin Birta, marţi, pentru BIHOREANUL.

Procesul, deschis în aprilie anul trecut, vizează anularea Hotărârii Consiliului Local 873/2018, prin care s-a aprobat Regulamentul privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi publice situate în intravilan. Iniţial, Prefectura Bihor şi Asociaţia de proprietari Şelimbărului nr. 1 au deschis acţiuni distincte, dar judecătorii au conexat cererile lor într-un singur dosar.

Regulamentul prevede că toate asociaţiile de proprietari din Oradea trebuie să încheie un protocol cu Primăria, prin care îşi asumă să îngrijească spaţiile verzi din jurul imobilelor. De asemenea, orădenii care locuiesc la case au la rându-i obligaţia să întreţină spaţiile aflate între proprietatea lor şi carosabil.

HCL 873/2018 prevede şi un calendar rigid de lucrări: cosirea spaţiilor verzi trebuie făcută în primele două săptămâni ale lunii, din aprilie până în octombrie, stropirea spaţiului verde trebuie să se facă de cel puţin două ori pe săptămână în lunile aprilie, mai şi septembrie şi de trei ori în iunie, iulie şi august, gardul viu trebuie tuns lunar din mai până în septembrie, astfel încât să măsoare maxim un metru înălţime. În plus, orădenii trebuie să facă plantări de copaci primăvara şi toamna. Efectuarea lucrărilor va fi verificată lunar de Poliţia Locală, care va sancţiona leneşii cu amenzi între 1.000 şi 2.500 lei.

Acelaşi regulament interzice şi hrănirea pe domeniul public a animalelor fără stăpân, de la porumbei şi pesacăruşi la pisici şi căţei, în caz contrar amenzile fiind între 1.000 şi 2.000 de lei.

Când a deschis procesul, Prefectura Bihor, condusă la acea vreme de Ioan Mihaiu, argumenta că HCL 873/2018 este nelegală, deoarece spaţiile verzi de pe domeniul public pot fi date în grija orădenilor doar dacă aceştia vor, dorinţă care ar trebui exprimată printr-un referendum local.

Care sunt argumentele Tribunalului Bihor în respingerea cererii se va şti doar când sentinţa va fi motivată.

De asemenea, rămâne de văzut dacă Prefectura Bihor, între timp condusă de ex-PNL-istul Dumitru Ţiplea, va ataca sentinţa cu recurs, continuând războiul cu Primăria condusă de şeful PNL Bihor, Ilie Bolojan, sau nu.

Contactat, marţi seară, de BIHOREANUL, prefectul Dumitru Ţiplea a cerut un răgaz. "Nu cunosc speţa, o să discut cu juriştii şi o să formulez un punct de vedere", a spus prefectul, adăugând că, dacă va exista o şansă ca Instituţia Prectului să câştige acest proces, va ataca hotărârea.

Citeşte pe această temă şi articolele:

Prefectura atacă Regulamentul de spaţii verzi din Oradea: Obligaţia întreţinerii spaţiilor poate fi impusă doar prin referendum!

Birta, după suspendarea regulamentului de spaţii verzi al Oradiei: "Se pare că Prefecturii nu i se pare normal că oricine trebuie să-şi facă curat în jurul casei"

Mihaiu îl pune la punct pe Birta: Primăria Oradea ne-ar obliga să schimbăm dalele crăpate, să ne construim parcări subterane, să asfaltăm străzile