Premieră în Consiliul Local Oradea, cel puțin în actualul mandat! Polemicile pe tema bugetului APTOR ar putea lăsa aleşii fără indemnizaţia de 1.000 lei aferentă lunii septembrie, în urma unor dispute desfășurate între UDMR şi majoritatea liberală în ședința de joi.

Totul de la bani...

Discuțiile au avut la bază modificările propuse pe marginea calendarului evenimentelor ce urmează să fie organizate de APTOR în intervalul care a rămas până la sfârşitul anului. Potrivit proiectului de hotărâre, înaintat de primarul Ilie Bolojan, APTOR urmează să aloce 94.000 lei pentru finanţarea Centenarului Colegiului Naţional Emanuil Gojdu programat pentru perioada 4-5 octombrie.

Concret, suma urma să fie alocată din bugetul rezervat pentru "Sărbătoarea recoltei", eveniment care a fost anulat pe fondul numărului mic de producători locali înscrişi, şi din diminuarea finanţărilor programate pentru organizarea spectacolului folcloric "România ne uneşte", care urmează să aibă loc pe 25 noiembrie.

Între pensionari şi Gojdu

Relocarea sumelor a stârnit nemulţumirea liderului grupului UDMR, Kirei Melinda. "Nu suntem de acord cu actuala formă a materialului", a spus ea, cerând diminuarea bugetului alocat Centenarului Gojdu. "De vreme ce vom aproba pentru Direcţia de Asistenţă Socială Oradea suma de 2.000 lei pentru Ziua vârstnicilor, am considerat că din această sumă am putea suplimenta bugetul pentru Ziua Senectuţii", a spus Kirei.

Remarca liderului grupului UDMR nu a fost pe placul viceprimarului Florin Birta. "În fiecare an alocăm această sumă, acei 2.000 lei pentru ziua persoanelor vârstnice. Până acum nu aţi venit cu propuneri pentru alocarea unor sume mai mari", a spus Birta. Viceprimarul s-a opus diminuării bugetului alocat centenarului Gojdu. "Cred totuşi că centenarul Gojdu îşi are locul în cadrul evenimentelor din Oradea", a afirmat acesta.

Intervenţia edilului a primit la rândul său o replică. "Nu am spus să se ia cei 94.000 lei, dar o sumă mai mică, din aceştia, s-ar putea acorda", a zis Kirei.

De la consilieri pentru pensionari...

Pentru că discuţiile oricum nu aveau să ducă nicăieri, liberalul Florin Marinău a făcut pace într-un mod inedit. "Aş adresa şi eu o propunere, şi anume ca toţi membrii Consiliului Local Oradea să îşi doneze indemnizaţia pe această lună şi destinaţia acestei sume să fie cea propusă de dumneavoastră", i-a spus Marinău lui Kirei.

Consilierul a spus că va iniţia pentru şedinţa din luna octombrie un proiect de hotărâre potrivit căruia aleşii locali îşi vor dona indemnizaţia de 1.000 lei aferentă lunii septembrie pentru Ziua Senectuţii. "Eu sunt de acord", a acceptat provocarea liderul grupului UDMR, Kirei Melinda. Rămâne, însă, de văzut dacă acest lucru se va şi întâmpla...