Primăria Oradea să se pregătească de luptă! Consiliul Local a hotărât, joi, la rectificarea bugetului local pe anul în curs, achiziţia a 20 de căşti, 20 de veste antiglonţ, precum şi a unui scut antiglonţ cu vizor.

Protecţie pentru jandarmi

Potrivit proiectului de hotărâre, echipamentele de luptă vor fi achiziţionate de municipalitate şi puse la dispoziţia jandarmilor orădeni pentru a fi folosite în cadrul unor situaţii de intervenţie antiteroristă "în sprijinul cetăţenilor municipiului Oradea".

Achiziţiile de materiale vor fi făcute la solicitarea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean "General de brigadă Anton Berlescu" Bihor pe fondul restricţiilor bugetare cu care se confruntă instituţia militară.

Rectificarea bugetului local pe anul în curs a fost aprobată cu votul exclusiv a celor 15 consilieri ai PNL prezenţi în sală în condiţiile în care cei opt reprezentanţi ai UDMR şi PSD au votat "împotrivă".

"Să dăm banii înapoi"

Tot joi, la fel ca în şedinţa din 29 august, grupul UDMR s-a opus din capul locului redistribuirii sumei de 100.000 lei alocate de Consiliul Judeţean Bihor pentru construirea statuii arhitectului Rimanóczy Kálmán către lucrările de reabilitare ale palatului episcopal greco catolic distrus în incendiul din 25 august, anul trecut.

Municipalitatea a luat această decizie pentru că statuia urmează să fie achiziţionată abia în 2020 pentru anul în curs urmând să fie suportate doar cheltuielile în valoare de 19.000 lei cu organizarea concursului de soluţii de arhitectură pentru amplasarea monumentului.

"Dacă Primăria consideră că nu poate aloca banii pentru destinaţia aleasă de Consiliul Judeţean Bihor, noi am propune să dăm banii înapoi", a cerut liderul grupului UDMR, Kirei Melinda.

În replică, viceprimarul Florin Birta că, în cazul în care nu este ce acord cu destinaţia banilor, Consiliul Judeţean poate decide singul retragerea alocării făcute.

"Consiliul Judeţean Bihor în urmatoarea şedinţă, dacă nu este de acrod, aşa cum a mai făut şi cu alte ocazii, poate retrage acordarea acestor bani", a spus Birta.

Bani pentru computer tomograf

Tot cu votul exclusiv al liberalilor a fost aprobată şi suplimentarea bugetului Spitalului Clinic Municipal Gavril Curteanu cu suma de 179.000 lei. Jumătate din aceşti bani provin din chiriile încasate de Primărie de pe urma unor spaţii sau imobile care ţin tot de Spitalul Municipal.

Suma ar urma să fie folosită pentru achiziţionarea unui computer tomograf.

De această dată s-au pronunţat împotrivă consilierii PSD. Liderul grupului social-democrat, Liviu Sabău Popa, a cerut "amânarea materialului până la adoptarea lui de către Consiliul de Administraţie al spitalului". Consilierul local a fost de părere că, prin adoptarea hotărârii în forma actuală, rectificarea de buget ar putea fi atacată ulterior, lucru care nu i-a impresionat însă pe consilierii locali ai PNL.