Consiliul Local a hotărât joi exproprierea unui ABC şi a unei suprafeţe de 73 metri pătraţi pentru lărgirea drumului de acces la noua clădire a Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Se expropriază!

Potrivit hotărârii de Consiliu Local, clădirea ABC-ului de lângă noua construcţie urmează să fie expropriată în vederea demolării. Pe amplasamentul imobilului şi pe suprafaţa de 73 de metri pătraţi expropriaţi urmează să fie lărgită calea de acces la noua clădire UPU.

Măsura a fost luată pentru a uşura circulaţia autospecialelor pentru victime multiple şi a maşinilor care alimentează spitalul cu rezervoare de oxigen, mai înalte, dar mai ales mai late, care au nevoie de spaţiu pentru a putea vira în şosea.

În proiectul de hotărâre se arată că "amenajarea accesului propus în strada Gheorghe Doja va asigura ieşirea rapidă a ambulanţelor la intervenţii în caz de urgenţă" şi că "în foarte multe cazuri secundele recuperate pot salva viaţa oamenilor".

Potrivit documentului, valoarea investiţiei se ridică la circa 330.000 lei, din care valoarea exproprierii este estimată la 230.000 lei, iar termenul de execuţie va fi de două luni.

Clădire fără calorifere

Investiţie de 25 milioane lei, extinderea UPU este cofinanţată de Ministerul Sănătăţii (51,3%) şi Primăria Oradea (48,7%), prevăzând construirea unei clădiri noi cu trei niveluri.

Accesul ambulanţelor se va face la demisol, la parter va fi desfăşurată activitatea medicală, iar la etajul superior va exista un amfiteatru cu 175 locuri pentru studenţi şi cadrele medicale, utilizabil şi pentru congrese şi simpozioane, plus o farmacie cu sistem computerizat de gestionare a medicamentelor, spaţii administrative şi un laborator robotizat de analize medicale.

Din perspectiva proiectanţilor şi constructorilor, partea nevăzută, cea dedesubtul noii clădiri, este cea mai spectaculoasă. Pentru că terenul de pe deal este instabil, fundaţia imobilului va fi sprijinită pe 242 piloţi din beton armat, înfipţi la 11 metri în sol.

Aceştia nu vor avea doar rol de susţinere mecanică a clădirii, ci şi de susţinere energetică, deoarece în carcasa lor au fost montate ţevi similare celor folosite la încălzirea prin pardoseală a caselor, care iarna vor asigura termoficarea, iar vara climatizarea.

UPU va fi prima clădire publică din Bihor care nu va avea deloc nici calorifere, nici aparate electrice de condiţionare a aerului.