Clădirile în care funcţionează creşa şi grădiniţa 53, respectiv creşa şi grădiniţa 28 din Oradea intră în şantier. Cele două imobile vor fi extinse, în cadrul a două proiecte derulate de Primărie pe bani europeni şi cu valoare totală de aproape 5 milioane de lei.

O clădire nouă

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de municipalitate, pe 3 ianuarie a fost semnat contractul pentru "Extinderea Creşei şi Grădiniţei nr. 53, cu echiparea infrastructurii pentru educaţia timpurie antepreşcolară şi preşcolară în Municipiul Oradea", executantul selectat în urma licitaţiei fiind asocierea firmelor Conpila şi Atamora.

Situată în cartierul Rogerius, pe strada Călugăreni, clădirea în care funcţionează creşa şi grădiniţa 53 a fost construită la începutul anilor ’80, pe o suprafaţă de 918 mp.

"Principala intervenţie constă în extinderea actualului imobil cu un corp de clădire care să asigure plusul de spaţiu necesar derulării activităţilor preşcolare şi antepreşcolare. În acest sens, clădirea existentă va fi extinsă cu un corp de clădire cu un regim de înălţime P+1 aflat în continuarea aripii scurte a planimetriei originale în forma literei H. La parter suprafaţa se extinde cu 264,75 mp pentru creşă, iar la etaj cu 264,75 mp pentru grădiniţă", se arată în comunicatul Primăriei.

La parter va fi amenajată o sală de clasă pentru creşă, compusă din zonă de zi (46,16 mp) şi dormitor (69,35 mp), pentru 20 de copii. În plus, va fi amenajat un cabinet medical şi un izolator.

La etaj, vor fi păstrate în mare măsură aceleaşi funcţiuni, creându-se însă spaţiul necesar pentru două grupe noi de grădiniţă, fiecare cu 20 de locuri. "Extinderea clădirii a fost astfel gândită încât în primul rând să aducă beneficii funcţionale prin adăugarea spaţiilor necesare şi insuficiente sau inexistente, iar cele două corpuri (vechi şi nou) să funcţioneze ca un întreg", se mai arată în comunicat.

Lucrările vor costa 1,6 milioane lei, fără TVA, bani plătiţi din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 - Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiţii 4.4 Investiţiile în educaţie.

După o lună, termen dedicat pentru proiectare, asocierea firmelor va avea la dispoziţie 12 luni pentru execuţia lucrărilor.

Încă 140 de locuri

Un proiect similar se va derula la creşa şi grădiniţa 28, din cartierul Nufărul, de pe strada Aleea Onisifor Ghibu. Contractul "Extindere Creşei şi Grădiniţei nr. 28, cu echiparea infrastructurii educaţionale pentru educaţia timpurie antepreşcolară şi preşcolară  în Municipiul Oradea" a fost semnat de municipalitate pe 27 decembrie, cu asocierea firmelor Drum Asfalt, Trameco şi Novartis.

Şi aici se va construi o clădire nouă, cu un etaj, care va fi conectată de imobilul existent. "Structura funcţională a noii clădirii cuprinde la parter amenajarea a trei grupe de creşă, având zonă de activitate şi de dormitor, un cabinet medical, un izolator, dotat cu grup sanitar propriu, grupuri sanitare pentru copii organizate cu zone distincte de lavoare, zonă de duşuri şi WC. Sălile de grupă vor fi dotate cu mobilier specific pentru copii: măsuţe, scaune şi paturi. La nivelul etajului va rezulta un număr de patru grupe de grădiniţă. Acestea vor fi unite între ele printr-un coridor-vestiar. Faţă de aceste funcţii principale vor fi şi două zone aferente grupurilor sanitare", a transmis Primăria.

Graţie acestui nou corp de clădire, care va avea o suprafaţă de 1293,02 mp, creşa şi grădiniţa vor avea 140 de locuri noi.

Lucrările vor costa 3,3 milioane lei, fără TVA, iar durata de execuţie este de 12 luni, după o lună de proiectare.