În timp ce Oradea este invadată de ţânţari, iar firma Coral Impex, angajată de Primărie, va face în zilele următoare al treilea tratament la sol pentru combaterea acestor insecte, municipalitatea face un apel şi la cetăţeni.

"Primăria Oradea solicită tuturor deţinătorilor de terenuri cu vegetaţie, grădini, livezi, terenuri virane, să execute de asemenea operaţiuni specifice de dezinsecţie concomitent cu operaţiunile de dezinsecţie desfăşurate de municipalitate prin operatorul licenţiat SC Coral Impex SRL", se arată într-un comunicat transmis miercuri de municipalitate. Societatea este cea care, în 2017, a câştigat licitaţia pentru lucrările de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare din Oradea.

Tratamentele pe domeniul privat sunt necesare, arată Primăria, pentru că insectele alungate de tratamentele făcute pe domeniul public se refugiază în aceste zone private. "Menţionăm că municipiul Oradea are obligaţia de a presta această activitate numai în spaţiile publice, dar insectele (muşte, ţânţari erc) migrează şi pe domeniile private ale  cetăţenilor, iar dacă pe aceste spaţii nu se efectuează operaţiuni de dezinsecţie, operaţiunea de ansamblu nu poate avea un rezultat satisfăcător", a declarat Mircea Stejerean, şeful Serviciului Lucrări şi Servicii Publice din cadrul Primăriei.

În plus, Primăria le cere orădenilor să cosească vegetaţia de pe terenurile deţinute cel puţin o dată pe lună.

Pe domeniul public al Oradiei, a treia dezinsecţie se va face între 27 şi 29 iunie. Produsele ce urmează să fie folosite sunt: K-Othrine Profi Ex 250 (insecticid special conceput pentru combaterea ţânţarilor adulţi, inclusiv a speciei Aedes Albopictus, responsabilă pentru răspândirea virusului Zika) şi Vectobac WG (produs insecticid special conceput pentru combaterea ţânţarilor aflaţi în stadiul de larvă).

Produsele  sunt avizate de Ministerul Sănătăţii, Comisia Naţională a Produselor Biocide, fac parte din grupele Xi şi Xn de toxicitate şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar umană. Totuşi, se recomandă populaţiei să evite contactul insecticidului cu ochii.

Află de ce este Oradea invadată de ţânţari din articolul"Biologul Alexandra Puiu explică de ce a ajuns Oradea invadată de ţânţari. „Este o infestare masivă”"