Municipalitatea orădeană a scos la licitaţie lucrările de reabilitare a spitalelor Judeţean şi Municipal. Termenul de depunere a ofertelor pentru cele două lucrări, estimate la o valoare totală de 15 milioane euro, este data de 21 octombrie.

Investiţii în spitale

"Sperăm ca până la finalul acestui an să avem un contract de execuţie semnat şi imediat după asta, în ianuarie - februarie, să începem lucrările de reabilitare", a declarat primarul Ilie Bolojan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Cele două imobile vor fi izolate termic în exterior cu vată bazaltică şi plăci de fibrociment, iar geamurile, tâmplăria şi instalaţiile interioare vor fi înlocuite. Pe acoperişul fiecărui spital vor fi amplasate panouri fotovoltaice care vor produce energie electrică pentru consumul propriu.

Spitalul Judeţean se va încălzi cu pompe de căldură, iar Spitalul Municipal cu apă geotermală şi pompe de căldură. Sistemul de pompe cu căldură va fi gândit astfel încât să permită încălzirea încăperilor pe timp de iarnă şi răcorirea lor peste vară.

În paralel, municipalitatea pregăteşte pentru cea de-a doua jumătate a lunii octombrie încă o investiţie masivă în sănătate. Primăria va scoate la licitaţie lucrările de extindere a Ambulatoriului Spitalului Judeţean pe amplasamentul actualei parcări. La fel ca în cazul lucrărilor precedente, investiţia, în valoare de circa 9,4 milioane euro, urmează să fie finanţată din fonduri europene.

Două cămine pentru studenţii orădeni

Pe de altă parte, Primăria a mai scos la licitaţie şi construirea celor două cămine studenţeşti din campusul universitar. Termenul de depunere a ofertelor pentru lucrările estimate la 4,7 milioane euro expiră pe 28 octombrie.

Cele două cămine, cu o suprafaţă construită desfăşurată de peste 10.000 metri pătraţi, vor avea 243 de camere, fiecare putând găzdui câte doi studenţi.

"În primăvara anului viitor vor începe efectiv lucrările, astfel încât cel mai târziu la finalul anului 2020 primii studenţi să poată fi cazaţi în condiţii mult mai bune în aceste cămine realizate pentru Universitate", a declarat Bolojan.

Autobuze nepoluante pentru OTL

În ceea ce priveşte licitaţia organizată pentru achiziţia primei tranşe de autobuze, investiţie finanţată din fonduri europene pe axa pentru mobilitate urbană, municipalitatea a reuşit să atragă un singur ofertant, de marcă.

"Este în derulare licitaţia prin care OTL achiziţionează printr-un proiect european şase autobuze Euro 6 şi un autobuz hibrid. S-a depus o singură ofertă, din partea firmei Mercedes. În octombrie vom avea un câştigător şi un contract semnat", a spus edilul.

La fel, municipalitatea urmează să scoată la licitaţie în luna octombrie achiziţia a 15 autobuze hibrid. "Sperăm ca la sfârşitul anului să avem şi acest contract semnat, iar la sfârşitul anului viitor toate autobuzele să fie în serviciul OTL", a declarat Bolojan.

Potrivit primarului, aceste investiţii vor face ca, la finalul anului 2020, jumătate din parcul de autobuze al OTL să fie înlocuit cu autobuze noi, ridicând nivelul de calitate a transportului local orădean.