Primăria Oradea a emis luni un comunicat prin care răspunde acuzaţiilor USR Bihor conform cărora anual în Oradea se taie 1.000 de arbori, ceea ce înseamnă că în 10 ani oraşul şi-a pierdut o treime din suprafaţa de spaţii verzi.

De trei ori mai mulţi

Fără a menţiona numele formaţiunii politice, comunicatorii Primăriei au transmis că "afirmaţia că în urmă cu 10 ani în municipiul Oradea erau 38-40.000 de arbori este neadevărată", căci "conform Registrului local al Spaţiilor verzi şi Cadastrului verde, în Municipiul Oradea în anul 2011 erau 124.914 arbori".

Comunicatorii municipalităţii au susţinut că este "neadevărată" şi afirmaţia că anual în Oradea sunt tăiaţi 1.000 de arbori pentru a fi plantaţi doar câteva sute. "Conform evidenţelor cu privire la situaţia anuală a tăierilor şi plantărilor de arbori în municipiul Oradea, între anii 2009-2019 au fost tăiaţi în total 7.475 de arbori, fiind plantaţi un număr de 23.207 - aşadar de peste trei ori mai mulţi", se menţionează în comunicat.

Poziţia Primăriei este aceea că în zonele în care s-au făcut tăieri de arbori, în măsura în care a fost posibil, acestea au fost urmate de plantări. "Contractele încheiate cu firmele care efectuează plantări prevăd în toate cazurile îngrijirea acestora, respectiv înlocuirea arborilor care se usucă în perioada de garanţie", susţine biroul de presă.

Verdeaţa, în creştere

Potrivit comunicatului, la o populaţie de 221.398 locuitori, în Oradea există în prezent 663 hectare de spaţiu verde, din care 516,81 hectare sunt amenajate.

"Calculele arată că suprafaţa de spaţii verzi amenajate este de 26 metri pătraţi pe cap de locuitor, o cifră conformă cu normele Uniunii Europene. În urmă cu 8 ani, această suprafaţă era de 25 metri pătraţi pe cap de locuitor, ceea ce demonstrează că, departe de a scădea, aşa cum se afirmă în spaţiul public, suprafaţa de spaţii verzi a crescut în ultimii ani", se menţionează în comunicat.

Numai cu aviz

Reprezentanţii municipalităţii insistă asupra faptului că, pe raza municipiului, tăierile de arbori se fac doar cu avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor şi a Comisiei Consultative şi că doar dacă arborii respectivi sunt uscaţi, bolnavi, afectează siguranţa unor clădiri sau reţele ori sunt situaţi pe amplasamentul unor viitoare construcţii, deşi au existat mai multe cazuri în trecut în care comisia municipalităţii nu a fost chestionată.

USR Bihor a luat o poziţie publică împotriva tăierilor de arbori la sfârşitul săptămânii trecute, după ce BIHOREANUL a scris despre defrişările de amploare demarate de municipalitate în strada Aleea Ştrandului, unde 26 de copaci vor fi tăiaţi pentru a face loc lucrărilor de amenajare a pasajului subteran care va fi construit pe sub Bulevardul Magheru.