USR Bihor continuă disputa cu municipalitatea orădeană pe tema spaţiilor verzi. Acuzată de Primărie că ar vehicula date incorecte cu privire la deficitul de spaţii verzi, formaţiunea a arătat că şi-a luat informaţiile din surse oficiale, de pe portalul municipalităţii.

Cu date de la Primărie...

„USR Bihor a folosit pentru documentare datele făcute publice chiar de Primăria Oradea”, se menţionează într-un comunicat al formaţiunii, dat publicităţii miercuri.

Spre exemplu, în vreme ce USR Bihor a apreciat că Oradea avea în urmă cu 10 ani doar 38.000 - 40.000 de arbori maturi, comunicatorii municipalităţii au afirmat printr-un comunicat de presă emis luni că, potrivit Cadastrului Verde în 2011, în municipiu erau 129.094 arbori.

În apărarea sa, USR Bihor a citat Memoriul General al PUG, care este edificator. “Cadastrul verde a înregistrat în intravilanul oraşului Oradea un număr de 124 094 arbori şi arbuşti (din genurile Rosa, Hibiscus, Cytisus etc.)... Dacă aplicăm criteriul înălţimii minime de 7 metri (arborii fiind plante lemnoase cu o singură tulpină şi înălţimea la maturitate mai mare de 7 metri), rezultă că în Oradea există cel mult 36.000 de arbori maturi, un efectiv insuficient raportat la numărul de locuitori sau al vehiculelor înmatriculate în oraş”, se menţionează în document.

Comunicatul USR arată că municipalitatea vorbeşte de 124.094 arbori „uitând convenabil să menționeze că cifra respectivă se referă la numărul total de “arbori și arbuști” din speciile Rosa, Hibiscus, Cytisus etc. Adică ne raportează, la grămadă, și tufele de trandafiri, măceș, gard viu și alte plante decorative plantate în amenajări peisagistice ca și când aceștia ar fi arbori maturi”.

Lipsă la inventar

La fel, USR Bihor a contestat faptul că Oradea ar respecta standardele europene în ceea ce priveşte suprafaţa de spaţii verzi pe cap de locuitor.

Potrivit comunicatului făcut public luni de Primăria Oradea, municipiul dispune de 663 hectare de teren ca spaţiu verde, din care 516,18 hectare amenajate, ceea ce raportat la populaţia municipiului de 221.398 locuitori în iunie 2018 asta înseamnă 26,01 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, conformă cu normele UE (deşi din calcule nu iese această medie).

Formaţiunea a citat Raportul de Mediu care a stat la baza PUG-ului care arată că „suprafața de zona verde/cap de locuitor calculată conform Legii 24/2007 - Legea Cadastrului verde este de 16,5 mp/locuitor, suprafața de spațiu verde amenajat fiind de 302,6 ha”. Calculele au fost făcute raportat la cei 183.123 locuitori ai oraşului din 2011.

„Lăsând la o parte faptul că, dacă împărțim 516,81 hectare de verdeață la 221.398 de cetățeni, obținem 23,34 mp/locuitor și nu 26,01 cum susține Primăria, este greu de explicat diferența dintre suprafețele menționate în Cadastrul Verde (663 hectare, compus din 510 hectare spații verzi amenajate, 66 hectare spații degradate, 87 hectare cimitire) și raportul de mediu al PUG-ului orașului, măsurători riguroase realizate de firma Planwerk, care identifica 302,6 hectare și recomanda mărirea suprafeței cu încă 347, 3 hectare”, arată USR Bihor.

Buruieni ca spaţiu verde

Oozanţii acuză Primăria că prezintă „coroanele, florile de pe morminte, ambrozia și bălăriile de pe terenurile virane drept spațiu verde, deși legea 24/2007 și  OUG 114/2007 sunt clare față de ceea ce poate fi numit spațiu verde”, aşadar Oradea este departe de a întruni standardele europene din punct de vedere al spaţiilor verzi.

„Dacă ne raportăm la spațiul verde identificat în PUG (+/- ce s-a mai amenajat între timp) și-l împărțim la numărul de locuitori actual, ajungem la aproximativ 13-14 metri pătrați de verdeață/ cap de locuitor, la mare distanță de cifrele impuse de legislația românească și europeană în domeniu, de 26 mp/locuitor”, se menţionează în comunicat.

Actele la verificat!

USR Bihor mai precizează că nu îşi doreşte un conflict pe teme de mediu cu municipalitatea, ci să atragă atenţia asupra problemelor existente pentru identificarea unor soluţii. „Avem o administrație bună, dar nu infailibilă, iar unele domenii, precum cel de faţă, sunt abordate deficitar și merită o atenție mai mare”, spun reprezentanţii USR.

USR Bihor a depus marţi la Primărie o cerere de informaţii publice prin care a solicitat Cadastrul Verde al oraşului şi toate contractele de plantare şi tăiere arbori împreună cu avizele de tăiere, toaletare, anexele, procesele verbale de recepţie a lucrărilor pentru perioada 2008 – 2019. „Odată ce vom primi aceste date, le vom analiza și le vom prezenta cetățenilor pentru a le permite să tragă concluziile necesare”, se încheie comunicatul.