Primarul Ilie Bolojan a făcut luni un apel către toţi parlamentarii bihoreni să nu voteze bugetul de stat în forma propusă de Guvern.

"Fac de pe acum un apel către toţi parlamentarii din judeţul Bihor să nu voteze bugetul de stat în forma în forma propusă", a declarat edilul, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, la care a participat şi directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Potrivit edilului, modificările aduse Codului Fiscal vor provoca anul viitor o pierdere de circa un miliard de euro administraţiilor locale din toată ţara.

Bolojan a afirmat că, în ciuda tuturor măsurilor compensatorii promise de Guvern, reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% va diminua veniturile oraşului cu 9,25 milioane euro.

Pentru acoperi această gaură, municipalitatea va cere Guvernului, prin intermediul Asociaţiei Municipiilor din România, a cărui preşedinte executiv este Bolojan, majorarea procentului alocat bugetelor locale din impozitul pe venit plătit în localitate.

"Amendamentul care va fi propus de Asociaţia Municipiilor se va referi la alocarea unei cote de 70% din impozitul pe venit pentru autorităţile locale, astfel încât scăderea ponderii IVG de la 16% la 10% să fie acoperită din creşterea procentului care rămâne bugetului local", a declarat edilul.

Bolojan a spus că se aşteaptă ca propunerea asociaţiei să fie susţinută de toţi parlamentarii, indiferent de culoarea politică. "E anormal să fii parlamentar votat de o comunitate şi să nu susţii o astfel de formulă", a spus el.

Primarul de Oradea a prmois că, în cazul în care amendamentul Asociaţiei Municipiilor din România va fi adoptat, iar bugetul local nu va fi afectat de modificările făcute Codului Fiscal, va cere Consiliului Local să revină asupra hotărârii privind majorarea cu 20% a impozitelor pe proprietate începând cu anul viitor.