Iniţiativa Primăriei orădene de relocare a statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii continuă să stârnească reacţii, care de care mai curioase. Primarul PSD-ist al Craiovei, Mihail Genoiu, a declarat că vrea strămutarea, în Cetatea Băniei, a statuii voievodului, motiv pentru care îi va contacta pe proprietarii acestei statui, Asociaţia Mihai Viteazul, pentru a le propune o locaţie centrală. În replică, Ilie Bolojan consideră demersul "un gest electoral ieftin" şi îi transmite edilului oltean să îşi vadă de ale lui.

"Craiova îl serbează pe Mihai Viteazul"

"În timp ce Craiova îl omagiază pe Mihai Viteazul, întâiul unificator al Ţărilor Române, într-un alt oraş din ţară statuia acestuia este dată jos pentru a face loc alteia, lucru care mă întristează profund. Motiv pentru care am luat decizia de a contacta proprietarii acestei statui, Asociaţia Mihai Viteazul din oraşul respectiv, pentru a le propune strămutarea acesteia la Craiova, într-o locaţie centrală stabilită de comun acord", a scris Miahi Genoiu (foto), duminică, pe Facebook.

Edilul a făcut acest anunţ în contextul în care, în weekend, la Craiova a fost organizată cea de a VII-a ediţie a Zilelor "Mihai Viteazul", cu spectacole de muzică şi teatru, ateliere, expoziţii de arme, jonglerii, meşteşuguri medievale.

"În acest weekend, Craiova a devenit o aşezare medievală. Craiova îl serbează pe Mihai Viteazul, voievodul care a transformat Cetatea Băniei într-unul din cele mai înfloritoare oraşe, al doilea centru politic şi militar al Ţării Româneşti. Soldaţi îmbrăcaţi în costume de luptă, domniţe, jupâni, cavaleri sau prinţese, cu toţii au fost prezenţi în centrul vechi al oraşului pentru a prezenta tuturor vizitatorilor vremurile de odinioară", a mai scris primarul Craiovei. 

Primarul Craiovei se aliniază corului de contestatari ai mutării statuii lui Mihai Viteazul din Oradea, format din rezervişti militari care au contribuit financiar la realizarea statuii şi la instalarea ei în piaţa centrală, dar şi de exponenţi de seamă ai PSD, preponderent olteni şi munteni.

"Să restabilim un adevăr istoric"

Statuia lui Mihai Viteazul a fost amplasată în Piaţa Unirii din Oradea în 1994, pe locul unde, în perioada interbelică, a fost statuia Regelui Ferdinand I, cel sub care s-a desvărşit Marea Unire şi care a preluat, sun "patronajul" său ţinutul Bihorului, făcând o vizită istorică la Oradea, în 23 mai 1919, împreună cu Regina Maria. La împlinirea a 100 de ani de al acel moment, administraţia liberală a Oradiei a decis să reamplaseze o statuie ecvestră a Regelui Ferdinand în Piaţa Unirii, urmând ca statuia lui Mihai Viteazul să fie restaurată şi instalată în viitoarea Piaţă Mihai Viteazul din Centrul Civic. În acest sens, Primăria Oradea a obţinut toate avizele necesare.

"Nu puteam să sărbătorim Centenarul fără să reinstalăm pe vechiul amplasament statuia ecvestră a Regelui Întregitor. Joi, 23 mai, la ora 17.00, vom dezveli în Piaţa Unirii statuia Regelui Ferdinand, pe locul în care a fost amplasată în 1924, de către generalul Traian Moşoiu. La 30 de ani de la Revoluţia din 1989, eliberaţi de orice prejudecăţi, se cuvine să restabilim un adevăr istoric. Această statuie, alături de cea a Reginei Maria, ale episcopilor Roman Ciorogariu şi Demetriu Radu, a lui Aurel Lazăr, conducători ai românilor bihoreni, precum şi cele ale generalului Traian Moşoiu, Ionel Brătianu şi Iuliu Maniu completează zestrea publică a Oradiei, aducându-le aminte trecătorilor despre oameni care în timpuri grele au făcut lucruri mari pentru România. Alături de cele 100 de proiecte de investiţii pe care le derulăm, respectăm în acest fel Centenarul", a explicat primarul Oradiei, Ilie Bolojan.

"Statuia lui Mihai Viteazul urmează să fie amplasată în piaţa care-i poartă numele din faţa Catedralei Ortodoxe din Centrul Civic. Această zonă urmează să fie transformată într-o piaţă pietonală, pe baza unui proiect european câştigat de oraşul Oradea, lucrările de amenajare urmând să înceapă anul următor, în luna iunie urmând să semnăm contractul de proiectare a pieţei. Această locaţie are toate avizele obţinute de la Ministerul Culturii", a completat edilul liberal.

UPDATE: "Un gest electoral ieftin"

Solicitat de BIHOREANUL să comenteze demersul primarului din Craiova, edilul orădean a declarat, luni, că acesta este, în opinia sa, un gest de tip electoral "ieftin". "Poate domnul primar din Craiova nu ştie că statuia lui Mihai Viteazul se află nu în proprietatea vreunei asociaţii, ci în proprietatea publică a municipiului Oradea, şi nici că monumentul va fi amplasat în piaţa care poartă numele voivodului pe care îl reprezintă", a spus, sec, Ilie Bolojan, continuând ironic, că "poate domnul primar din Craiova a fost încălzit electoral".

În final, însă, revenind la tonul serios, edilul orădean a apreciat că omologul său oltean ar trebui să se ocupe de gestionarea problemelor de care răspunde în Craiova, nu să se "apuce" de cele de aici. "Eu cred că domnul primar din Craiova are foarte multe lucruri de făcut acolo, ca să aibă timp acum de lucrări edilitare ale oraşului Oradea. Este, din păcate, un demers cu iz electoral ieftin ceea ce face dumnealui".