Municipalitatea orădeană a transmis, începând din luna iunie, unui număr de peste 14.200 de orădeni, proprietari ai unor clădirilor declarate ca fiind fără instalaţii şi impozitate mai puţin, chestionare prin care le cer să declare starea actuală a instalaţiilor de apă, canalizare, curent şi încălzire.

Apă, canalizare, curent, termoficare...

"O clădire este considerată ca fiind cu instalaţii dacă are un sistem de conducte şi reţele, chiar dacă este independentă de infrastructura oraşului. O condiţie pentru ca imobilul să fie declarat cu instalaţii este ca acesta să deţină toate cele patru utilităţi: apă, canalizare, electricitate şi încălzire", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Potrivit municipalităţii, dacă o clădire este încălzită cu sobe în fiecare cameră, cu instalaţii de aer condiţionat ori panouri radiante, nu este considerată ca având instalaţii chiar dacă are reţele de apă, canalizare şi curent electric.

În schimb, o clădire încălzită cu ajutorul unei centrale, care are toate utilităţile, este încadrată ca fiind cu instalaţii.

Din octombrie încep controalele...

Conform comunicatului, proprietarii clădirilor declarate ca neavând instalaţii au obligaţia să transmită municipalităţii chestionarele completate până la data de 30 septembrie.

Acestea pot fi expediate în format scanat sau fotografiat pe adresa de email primărie@oradea.ro, prin Poştă pe adresa Piaţa Unirii 1, ori prin depunere direct în sala ghişeelor.

După termenul limită, inspectorii municipalităţii vor verifica în teren toate clădirile fără instalaţii pentru care proprietarii nu au depus chestionarele completate.

"Atragem atenţia proprietarilor care completează chestionarul că datele trebuie să reflecte situaţia reală a imobilului, iar informaţiile eronate/neconforme constituie, potrivit legii, fals în declaraţii dat în faţa autorităţilor şi se sancţionează în consecinţă", a transmis Primăria.

Potrivit comunicatului municipalităţii demersul are ca scop actualizarea informaţiilor fiscale şi asigurarea echităţii în impozitarea clădirilor similare.