Regulamentul de spaţii verzi instituit prin Hotărârea de Consiliu Local 873 din 2018 a fost atacat în instanţă de către Asociaţia de Proprietari Şelimbărului 1 din cartierul Rogerius. Reclamanţii s-au plâns instanţei pe 25 aprilie şi aşteaptă prima înfăţişare în proces.

Potrivit unui comunicat al Coaliţiei Rogerius, din care face parte şi Asociaţia de Proprietari Şelimbărului 1, reprezentantă de preşedintele Ioan Horvath, regulamentul este nelegal pentru că instituie obligativitatea încheierii unui protocol privind preluarea în întreţinere a spaţiilor verzi din jurul blocurilor şi îngrijirii lor de către membrii asociaţiilor de proprietari.

"HCL-ul în cauză este în defavoarea cetăţenilor, adoptat complet neinspirat, din moment ce descrie modul în care serviciul pe care ar trebui să îl presteze municipalitatea pe domeniul public se vrea definit ca o îndatorare a asociaţiilor de proprietari", se menţionează în comunicat.

Semnatarii îşi arată "stupoarea" că nici după adresa Prefecturii Bihor de la începutul lunii martie 2019, prin care „s-a apreciat că hotărârea în cauză poate întruni condițiile de legalitate numai în sensul în care nu există o obligație în sarcina asociațiilor de proprietari în a prelua întreținerea spațiilor verzi”, conducerea Primăriei Municipiului Oradea nu a luat nicio măsură de retragere a hotărârii adoptate la sfârșitul anului trecut.

Mai mult, Primăria nu a răspuns nici până azi la o adresă depusă de proprietari nemulţumiţi pe data de 2 aprilie 2019, astfel că aceştia au luat decizia acţiunii în justiţie.

"Speranța noastră este ca măcar aceste acțiuni, care se doresc a fi semnale pertinente către municipalitate, îi va pune pe aceștia din urmă în ipostaza de a servi cetățenii și nu un grup restrâns sau persoană, iar de acum încolo, consultările prealabile vor urma un curs firesc al activității consilierilor înainte să voteze neinspirat și în detrimentul cetățeanului. Altfel, în continuare, singura sursă a acțiunii municipalității rămâne disprețul față de orădeni, impunându-ne cheltuieli care nu au nimic cu activitatea cotidiană și obligația față de Primăria Oradea", arată comunicatul.

După cum BIHOREANUL a mai scris, reclamanţii doresc "anularea aşa-numitului Protocol privind înreţinerea spaţiilor verzi" deoarece conţine "doar obligaţii şi ameninţări" şi nu este "o convenţie corectă în beneficiul tuturor partenerilor sociali".