Cei aproximativ 12.000 de orădeni care colectează deşeurile în trei fracţii, adunând separat şi resturile care pot deveni compost, vor primi de la RER Vest saci noi în care să strângă bio-deşeurile.

În primăvara lui 2018, orădenii au primit în acest scop saci de hârtie, care acum vor fi înlocuinţi cu saci biodegradabili, mai rezistenţi.

"Anul trecut, am demarat o procedură pentru o parte din oraş, pentru colectarea biodegradabilă. Le-am dat şi pungi de hârtie cetăţenilor, pentru a colecta biodeşeurile. La final de an am avut mai multe solicitări de a schimba pungile de hârtie cu saci biodegradabili. Azi aprobăm să achiziţioneze RER, din fondul de rezervă, saci biodegradabili", a declarat viceprimarul Florin Birta, în şedinţa Consiliului Local de miercuri.

Conform proiectului de hotărâre aflat pe masa aleşilor, RER Vest va plăti 21.875 euro, plus TVA, pentru achiziţionarea a 875.000 pungi biodegradabile, care vor fi folosite în acest an de orădenii care locuiesc în cele 6.623 de apartamente incluse în programul de colectare în trei fracţii.

Cu trei abţineri, ale grupului PSD, Consiliul Local Oradea a aprobat ca RER Vest să plătească aceşti saci din cota de dezvoltare în care operatorul contribuie lunar, cu 0,55 lei pentru fiecare client persoană fizică, conform HCL 568/2017. Această cotă a fost înfiinţată tocmai pentru ca municipalitatea să adune bani pe care ulterior să-i investească în sistemul local de salubrizare.

Pe de altă parte, tot pentru îmbunătăţirea sistemului de colectare selectivă în trei fracţii, RER Vest va înlocui containerele de 1,1 mc dedicate biodeşeurilor cu recipienţi mai mici, întrucât analiza făcută după primele şase luni ale derulării acestui program a dezvăluit că nu sunt necesare containere mari.

Operatorul de salubritate şi-a asumat să suporte financiar înlocuirea recipientelor.

Citeşte pe această temă şi:

Examen promovat: Programul pilot de colectare selectivă în trei fracţii din Oradea a fost o reuşită

Cum a reuşit o asociaţie din Oradea să scape de factura de gunoi: "Conştiinţa omului trece prin buzunar", spune preşedintele Ioan Ferche